Boerinnen die werken als huishoudhulp, een win-win

Huishoudhulpen zorgen er voor dat mensen werk en gezin kunnen blijven combineren of langer thuis kunnen wonen.
Huishoudhulpen zorgen er voor dat mensen werk en gezin kunnen blijven combineren of langer thuis kunnen wonen. - Foto: Pixabay

Huishoudhulp is al langer een knelpuntberoep. Het aanbod aan arbeidskrachten ligt in deze sector veel lager dan de vraag naar huishoudhulp. Daarom zoekt dienstencheque-onderneming Ferm Huishoudhulpnaar talenten uit specifieke beroepsgroepen die een bijkomende job willen die ze kunnen inplannen.

Boerinnen die de stap naar de huishoudhulp al hebben gezet, zijn enthousiast. Buitenshuis werken ervaren ze als een verrijking. Ze zetten graag hun zorgtalent in en genieten van de waardering van de klanten. Naast het betekenisvolle van de job spreekt ook de grote mate van zelfstandigheid en flexibiliteit hen aan.

Zelf uren kiezen

Huishoudhulpen kunnen zelf hun uurrooster opstellen. Dit laat de boerinnen toe om hun werk af te stemmen op het ritme van de boerderij.

An (47) uit Loenhout: “Wij runnen met 2 een familiaal kalverenbedrijf en ik werk ook 14 uur per week als huishoudhulp. Zonder dat aanvullend vangnet moeten we investeren in extra capaciteit en dat willen we niet. Als huishoudhulp mag ik bovendien mijn uren flexibel invullen. Dat is vooral handig bij de levering van de jonge kalfjes. Dan is hier het superdruk. Ik start in die periode gewoon een uur later bij mijn klanten. Die hebben daar geen probleem mee. Zo is de combinatie boerin en huishoudhulp ideaal.”

Emmy (58) uit Minderhout: “Ik werk mee in ons klein kippenbedrijf en ben ook nog 16 uur per week huishoudhulp. Ik vind het fijn terug buitenshuis te kunnen werken. Met die 16 uur hou ik genoeg tijd over om bij te springen op de boerderij en er te zijn voor mijn kinderen en kleinkinderen.”

Waardering

Huishoudhulpen zorgen ervoor dat mensen werk en gezin kunnen blijven combineren of langer thuis kunnen wonen. Dat geeft extra betekenis aan de job. Ook de erkenning waarderen de boerinnen zeer.

An: “Ik poets niet alleen maar kook bijvoorbeeld ook voor sommige klanten. De bijbehorende babbels zijn leuk en gezellig. Zit het werk erop, dan trek ik de deur achter me dicht met het blije gevoel dat daar alles weer in orde is én ik weet dat mensen het waarderen. Dan kom je de volgende keer graag terug.”

Bij Emmy klinkt het zo: “Bij de meeste klanten voel ik me al helemaal thuis. In een huishouden helpen is zoveel meer dan poetsen. Mijn klanten zijn vooral oudere mensen die veel alleen zijn en naar een babbel snakken. Ze zijn zo blij dat ik kom.”

Op maat van elke klant

De job geeft veel voldoening maar vraagt ook het nodige aanpassingsvermogen, enige creativiteit, empathie en sociale vaardigheden.

Emmy: “Op ons bedrijf gaat bijna elk gesprek over de boerderij. Plots met de klanten babbelen over andere onderwerpen en over hun grote en kleine zorgen, was voor mij een hele aanpassing. Intussen vind ik dat net verrijkend, een ferme verbreding van mijn wereld.”

An: “Ik bepaal zelf hoe ik mijn werk organiseer. Natuurlijk luister ik naar wat de klanten willen. En blijf hen vragen of alles naar wens is. Niet iedereen is daar goed in, om spontaan te vertellen wat ze graag anders of beter willen. Die openheid is nochtans belangrijk en dat lok ik uit. Zo blijft iedereen content.”

Ferm

Meest recent

Meest recent