Startpagina Pluimvee

Fipronil in eieren - Eierprijzencommissie verhoogt nationale richtprijs voor eieren met 6%

De eierprijzencommissie heeft de nationale richtprijs voor eieren deze week met gemiddeld 6 procent doen stijgen. Dat heeft voorzitter Martin Haerinck dinsdag bekendgemaakt. Het is een lichte stijging die het gevolg is van een grotere vraag in het buitenland en een zeker vertrouwen in de kwaliteit van de Belgische eieren. Toch zorgde de Fipronil-kwestie voor een moeizame vergadering, omdat de markt nog niet volledig gestabiliseerd is. De handelaren stellen consumenten gerust: het is niet omdat de groothandelsprijs stijgt dat eieren in de handel automatisch duurder worden.

Leestijd : 2 min

Voor de bruine scharreleieren - de meeste courante soort in de winkelrekken - gaat het om een prijsstijging met 52 cent tot 6,66 euro per honderd eieren. "Een substantiële stijging", aldus Wouter Wytynck van de studiedienst van de Boerenbond. Die prijsstijging wordt voor consumenten wel nauwelijks voelbaar, aangezien de stijging van de prijs per ei erg laag is.

Vertegenwoordigers van producenten en handelaren leggen elke week in Kruishoutem de nationale richtprijs vast, een overleg dat deze keer veel aandacht krijgt door de Fipronil-problematiek. De prijsstijging is - zoals verwacht - niet schokkend en is vooral te danken aan de toegenomen Duitse vraag en de stukgevallen Nederlandse export. "We zijn na een moeizame vergadering akkoord gegaan met een prijsstijging van 6 procent", zegt Johan Van Bosch van het Nationaal Verbond van Eierhandelaars. Dat betekent ook volgens Van Bosch niet automatisch dat de consument die prijsstijging zal voelen.

De eierhandelaren vrezen niet dat Belgische eieren van slechte kwaliteit zijn en lijken gerustgesteld door het FAVV. Ze testen sinds kort zelf extra op fipronil-besmetting. "Maar het is moeilijk om te werken met een markt waarvan je de omvang niet goed kent. Er zijn nog heel wat onduidelijkheden. Hoeveel bedrijven en eieren zijn er exact geblokkeerd? We moeten dat de komende dagen in kaart brengen om in de toekomst een fatsoenlijke prijs te kunnen afspreken", klinkt het. De handelaren verwachten dat bij de prijsnotering volgende week de markt gestabiliseerd zal zijn.

"Het Belgisch ei is goed verkoopbaar in het buitenland", besluit Louis Pyfferoen, die de producenten vertegenwoordigt. "België is een voorloper op vlak van voedselveiligheid en we hebben al veel testresultaten binnen. De prijsstijging van 6 procent hadden we verwacht, ook al omdat de verkoop - die tijdens de zomer een beetje terugvalt - in augustus weer op gang trekt.

Volgende week worden de prijzen opnieuw geëvalueerd.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken