Startpagina Actueel

Boerenbond voert actie tegen lakse overheid bij afvoer bermmaaisel

Landbouwers krijgen regels opgelegd, maar de Vlaamse overheid gaat daar zelf veel soepeler mee om. Dat blijkt uit een actie van Boerenbond West-Vlaanderen. Die klaagt de problematische afvoer van bermmaaisel aan door het Agentschap Wegen en Verkeer. Sappen van het rottingsproces lopen zomaar de waterloop in.

Leestijd : 1 min

Boerenbond kreeg vanuit Veurne, Koksijde en Gistel in West-Vlaanderen verschillende meldingen over rottend bermmaaisel langs polderwaterlopen ter hoogte van de E40. “Na navraag blijken deze werken uitgevoerd op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer”, zegt Michiel Van Robaeys van Boerenbond.

Puntvervuilingen vermijden

Er is al sprake van rottingssappen die in de beek terechtkomen. In het kader van het Mestactieplan is het nochtans uiterst belangrijk dit soort puntvervuilingen te vermijden. “Het is ongelofelijk dat het bermmaaisel hier zomaar kan blijven liggen. Wij, de landbouwers, worden bij de minste vervuiling zwaar beboet of maatregelen opgelegd via het MAP, terwijl de Vlaamse overheid zelf haar eigen regels aan haar laars lapt”, stelt Rik Dewaele, voorzitter van de Bedrijfsgilde Veurne.

Vanuit Boerenbond werd dit gemeld bij de Mestbank en de betrokken lokale gemeentebesturen. Er werd duidelijk aangegeven dat deze praktijken niet kunnen en er vlug contact moet worden genomen met de opdrachtgever AWV. “Onze boeren doen er alles aan om deze vervuilingen te vermijden. Het is dan ook heel demotiverend als de Vlaamse overheid wat verderop alle inspanningen teniet doet”, zegt Joris Vande Vyvere, voorzitter Boerenbond West-Vlaanderen.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken