Startpagina Vleesvee

Wordt schurftgevoeligheid genetisch bepaald?

Tijdens de Vlaamse Fokkerijdag op 10 november kwamen verschillende experten aan het woord over uitdagingen binnen de fokkerij. Een van hen, Roel Meyermans, van de KU Leuven en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), gaf wat meer toelichting over de samenhang tussen DNA en schurft, meer bepaald bij Belgisch witblauw.

Om te onderzoeken in welke mate erfelijke factoren de gevoeligheid voor schurft bij Belgisch witblauw bepalen, deed het Bomangeproject onderzoek op basis van genetische merkers. Daarvoor werd erfelijk materiaal (DNA) van gevoelige en ongevoelige dieren vergeleken. De resultaten kunnen bijdragen tot een selectieprogramma tegen de gevoeligheid voor schurft.

Gegeerd ras, gevoelig aan schurft

Meer dan 2.000 fokkers over...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Vleesvee

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken