Shopcakes in de strijd tegen voedselverspilling

Chocolatier Dominique Persoone lanceerde in een Colruyt-vestiging in Brugge de Shopcake.
Chocolatier Dominique Persoone lanceerde in een Colruyt-vestiging in Brugge de Shopcake. - Foto: DLV

Dominique Persoone ontwierp op vraag van de shopcakes: het zijn kleine maar vooral goed gevulde cakejes die hij speciaal ontwierp om te winkelen zonder honger. Het initiatief werd voorgesteld in de Colruyt in Sint-Pieters Brugge. De retailer verleent medewerking aan het initiatief.

Niet alleen voor de smaak, maar ook een goede verzadiging

Hoewel 63 % van de Vlamingen aangeeft dat ze niet graag voedsel weggooien, doen ze dat toch. Het gaat jaarlijks voor elk Vlaams gezin om 88kg voedsel en dranken. Voor heel Vlaanderen betekent dat jaarlijks ongeveer 240.000 ton voedsel. Met deze actie verbinden het Departement Landbouw & Visserij en OVAM de consument en de retailer in de strijd tegen voedselverlies.

“Voor een chef is voedsel weggooien echt een zonde” ”, aldus chocolatier Dominique Persoone. “Ik ben dus met plezier in mijn keuken beginnen zoeken naar het perfecte recept voor deze Shopcakes. We zijn op zoek gegaan naar specifieke ingrediënten (brood, bananen, noten, chocolade...). Niet alleen voor de smaak, maar vooral voor een goede verzadiging. Met deze Shopcakes stap je gegarandeerd zonder honger de winkel binnen.”

Van het groene preiloof bijvoorbeeld preipasta of preikaas maken

“Het Departement Landbouw & Visserij streeft er samen met OVAM naar om het voedselverlies te beperken met 30 % tegen 2025”, stelt Patricia De Clercq van het Departement Landbouw & Visserij. “Zo zoeken we samen met landbouwers en de agrovoedingsindustrie naar concrete oplossingen om meer voedselresten te hergebruiken: zo blijkt het groene preiloof ideaal voor de productie van bijvoorbeeld preipasta of preikaas.”

Maar ook via de oproepen VLIF agrovoeding worden investeringen om voedselverlies tegen te gaan, gesteund. “Het gaat bijvoorbeeld om een nauwkeurigere wortelsorteermachine, waardoor minder wortels bij het afval en meer wortels op ons bord belanden. Op die manier gaat er zo weinig mogelijk verloren van het lekkere voedsel dat onze Vlaamse landbouwers produceren”, aldus Patricia De Clercq. Alle info op www.voedselverlies.be.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent