Startpagina Pluimvee

Fipronil: naar EU-controle voedselveiligheid?

De minister van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Christian Meyer, pleit naar aanleiding van het eierschandaal voor een EU-taskforce, die nauwer moet gaan toezien op de voedselveiligheid in Europa.

Leestijd : 2 min

"Ik vraag een EU-taskforce, die controlebevoegdheid heeft op Europees niveau, ter bescherming van de consument", zei hij in de krant "Neuen Osnabrücker Zeitung".

De minister verwees naar de eiercrisis in Nederland en België, "waar door onenigheid tussen nationale autoriteiten informatie ter bescherming van de volksgezondheid van miljoenen Europeanen bleef liggen".

En ook de Duitse boeren vinden het niet kunnen dat bepaalde informatie veel te laat doorstroomt. "We hebben waardevolle tijd verloren, om de verspreiding van eieren op de Europese markt tegen te houden", zei Udo Hemmerling van de Duitse boerenbond. Het Europese waarschuwingssysteem moet volgens hem beter functioneren.

Duitse boeren zullen schadevergoeding moeten eisen bij de veroorzakers van de crisis, "zij die het verboden fipronil hebben gemengd onder het ontsmettingsmiddel", aldus Hemmerling.

Ook vanuit Frankrijk kwamen soortgelijke verzuchtingen vanuit de overheid. De Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert, heeft woensdag impliciet kritiek geuit aan het adres van België en Nederland omdat ze Parijs te laat zouden hebben geïnformeerd over de fipronil-crisis. Travert riep op tot een "veel snellere en efficiëntere uitwisseling" met de buurlanden.

Travert sprak zich uit voor betere controlemechanismen en meer transparantie met de partners "aangezien de betreffende loten zowel uit Nederland als uit België komen". De minister bekritiseerde het grote tijdsverschil tussen het moment dat de besmette eieren het Franse grondgebied werden binnengebracht en het moment dat Frankrijk werd geïnformeerd over de crisis, "waardoor het niet meer mogelijk was om onmiddellijk op te treden."

"Die samenwerking moet in de toekomst beter verlopen", aldus de minister, die eraan toevoegde eind augustus in het kader van een informele Europese Raad Landbouw en Visserij in Tallinn een Europees initiatief te willen lanceren.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken