Startpagina Edito

Edito: Ja, de beurzen gaan door!

Eerder deze maand kregen we dikwijls de vraag of de landbouwbeurzen Interpom en Agribex door gaan. Reden achter de vraag is de twijfel naar aanleiding van de groeiende coronacijfers. Vorige week kwam het overlegcomite vervroegd samen en trof extra maatregelen. Daags erna lieten beide beursorganisatoren weten dat hun event zeker kon plaats vinden, mits een extra verplichting van de mondmaskerdracht bovenop het Covid Safe Ticket.

Leestijd : 2 min

Hiermee is het (vooralsnog) duidelijk: Interpom en Agribex hebben plaats met extra veiligheidsmaatregelen! Beurzen kunnen blijven doorgaan omdat de overheid geen sectoren, noch exporuimtes sluit. Hiermee willen ze de economie niet nadelig beïnvloeden. En daarmee is het gezegd: it’s all about the money. Want daar draait het toch ook om als we eerlijk zijn. De organisatoren hebben de huur voor de evenementenhallen betaald en hebben al ander kosten gemaakt. Liefst zien ze deze investering terug verdiend. We kunnen hen begrijpen, immers enkele maanden geleden zag het er veel rooskleuriger uit om terug evenementen te organiseren en gaf je hen volmondig gelijk. Maar ondertussen zijn we wel in de vierde golf beland en begrijpen we de twijfel. De eerste ingeschreven exposant die toch zijn beursdeelname annuleert aan Agribex 2021 meldde zich eerder deze week en Joskin herziet zijn volledige evenementenkalender.

In wat voor een wereld leven we ondertussen? Enerzijds verplicht de overheid thuiswerk en adviseert ze om contacten te beperken. Maar ruimtes waar grote groepen mensen elkaar ontmoeten blijven open... Hoe moeten we elkaar op veilige afstand zien op technische vakbeurzen waar het om elkaar ontmoeten draait?

Het valt haast te voorspellen dat gezien de penibele gezondheidssituatie waarin we ons bevinden, de beurzen minder bezoekers trekken. Daar geven organisatoren en exposanten zich nu al rekenschap van. Dit kan ook opportuniteiten bieden: de echt professionele bezoeker valt nu misschien beter op, exposanten hebben meer tijd voor hem én hij kan beter de dingen aanschouwen. Laat ons de waarde van dit niet vergeten, net zo min als de verlengde investeringsaftrek. Waardoor kopen op de komende beurzen interessanter is omdat het bedrag waarop belastingen moet worden betaald, verlaagt.

Nu kunnen we op de situatie waarin we ons bevinden op 2 manier reageren. Een eerste is door in ons kot te blijven. Maar daar hebben we stilaan genoeg van. En het is ook niet zo best voor ons mentaal welzijn. Een andere manier is door zijn verantwoordelijkheid te nemen en gevolg te geven aan de maatregelen. Zet naast je mondmasker ook je positieve muts op! Zo kunnen we het beste maken van de komende landbouwbeurzen. Dat is alvast wat wij gaan doen!

Volg gezien de snel evoluerende situatie steeds www.landbouwleven.be goed op.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Einde aan de grondhonger

Edito In het debat over landbouwgrond in publiek bezit, in de rand van de expo Gentse Gronden in het STAM, kwam een pijnlijke vaststelling naar boven. Een landbouwer die vandaag zelf landbouwgrond moet kopen, kan die dure aankoop maar moeilijk terugverdienen op het aangekochte terrein.
Meer artikelen bekijken