Startpagina Paarden

Fokkerij De Sarty schittert

Leestijd : 2 min

De fokkerijwedstrijden voor sportpony’s in Libramont bewezen dit jaar dat ze uitgegroeid zijn tot een vaste waarde op het programma. De rek die erin zat de voorbije jaren werd bevestigd door een record aantal deelnemers.

Superlatieven zijn wel degelijk op hun plaats bij deze terugblik op de fokkerijwedstrijden voor sportpony’s op de Landbouwbeurs van Libramont 2017 (28, 29 en 30 juli). Nooit eerder waren er zoveel sportpony’s ingeschreven én aanwezig. Het team rond Julie Copper slaagde erin er zo’n dertigtal te laten opdraven. Twee jaar terug bracht Landbouwleven in het kader van de Landbouwbeurs een reportage rond de beloftevolle fokkerij van Julie Copper en Jean-Christophe Dilbeck. De editie 2017 van de fokkerijwedstrijd in Libramont werd ronduit dé erkenning van hun fokkerij de Sarty.

Met

verstand van zaken

Ook de wedstrijden voor sportpony’s op de Landbouwbeurs staan ‘open’ voor alle stamboeken. De veelzijdigheid aan afstammingen en prestatiebloed kwam aldus des te meer tot uiting. De stamboeken BRP, SBSP, BCPA, NFP, BNFPS, Connemara en PFS waren goed vertegenwoordigd. Dat er gefokt wordt met verstand van zaken bewees de sportgerichte kwaliteit van de pony’s en het talent waarmee ze dit bewezen op het hout.

Jaarlingen

Het aantal deelnemers piekte bij de jaarlingen. Keep Cool de Sarty (SBSP – Funky Star de Sarty – J.C. x Calissa’s Idool) won de exterieurproef afgetekend met 86,25 punten voor het duo Kentucky du Pape (SBSP – Cyklon Texass x Furzley First Aid) en Nintendo Chak (NFP – Joystick des Marronniers x Rivaldo H), beiden goed voor 83,75 punten. De drie ponyhengsten hebben dan ook potentieel dat de beste kansen verdiend.

Tweejarigen

Just a dream de Sarty (SBSP – Upper Ice Granit x Ultra Top de la Haie) zegevierde bij de tweejarigen, met de hoogste score van 17,50 punten voor het vrijspringen. De jonge merrie bewees haar goed doordachte fokformule meer dan waard te zijn en won de proef met 84,50 punten. Zijn schitterend exterieur primeerde bij de hengst Melessar des Marronniers (BNFPS – Holthausen Elessar x Beechwood Comet), tweede met 82.50 punten. Jive Star d’Arezzo (SBSP – Usandro Tilia Derlenn x Sukkar Maoud ox) werd mooi derde (79.50).

Ponyjeugd

met toekomst

Ook voor de driejarige pony’s stond een springproef op het programma. Uitblinker was hier Let me do des Maronniers (BNFPS – Fox Ferry des Marronniers x Rivaldo H) (79,50).

De hoogste score voor het springen was bij deze driejarigen weggelegd voor Ice Cube van de Duyversputten (SBSP – Houston x Braamhoeve Werner), tweede met 76 punten, voor Iron Man uit dezelfde fokkerij (v. Dieu Merci van T&L), derde met 72,50 punten.

Little star d’Alam, een aansprekend Connemara-veulen van Cracker Boy Melody en zijn moeder Joyce de Seguret (v. Hableur de Ravary), triomfeerden in de reeks ‘Merries met veulen’ (82.50 punten).

PP

Foto’s: Studbook SBS

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken