Startpagina Bedrijfsnieuws

Claas ontwikkelt grootpakpersen verder door

Voor het komend productiejaar krijgen de modelseries Quadrant 5000 en Quadrant 4200 van Claas een uitgebreide technische vernieuwing en de nieuwe aanduiding Evolution mee.

Leestijd : 3 min

De vernieuwing moet zorgen voor nog betere prestaties en verlengde levensduur. De modellen krijgen ook een nieuwe HD-pick-up mee.

Nieuwe pick-up

Een hoogtepunt van de Quadrant Evolution is de nieuwe HD-pick-up met 2 curvebanen. Deze constructie waarborgt zowel maximale torsiebestendigheid als extreme robuustheid. Ook de slijtagekosten zijn verder verlaagd, omdat er nu nog meer onderdelen die aan zware belasting worden blootgesteld zijn overgenomen van de pick-up van de Claas Jaguar-veldhakselaar.

Daarnaast zijn ook een aantal lagers, invoerplaten en andere onderdelen herzien en verder verstevigd. Een van de positieve effecten van al deze maatregelen is dat de Quadrant Evolution nog rustiger loopt en minder geluid produceert.

De mechanisch aangedreven pick-up met 5 tandenrijen en 18 dubbele tanden per rij is bovendien afgestemd op meer doorvoer. Dankzij de extra tandenrij kan de pick-up langzamer draaien, terwijl het toerental van de PFS (power feed system)-invoerrol is verhoogd. Ook is de invoerrol nu voorzien van extra schoepen, die voor oogstmateriaal met lange halmen kunnen worden gedemonteerd. Omdat de PFS-invoerrol over een geveerde lagering beschikt, worden de onregelmatigheden in het zwad gecompenseerd. Om aan de hogere doorvoercapaciteit te kunnen voldoen, is het uitschakelkoppel van de slipkoppeling verhoogd en beschikt de hoofdaandrijfas van de pick-up over een grotere diameter.

Geoptimaliseerd perskanaal

Het perskanaal van de Quadrant Evolution is verder geoptimaliseerd door de boven- en zijplaten opnieuw vorm te geven en te verstevigen. Dankzij nieuwe, nog fijngevoeliger afgestelde software reageert de nieuwe persdrukregeling automatic pressure control (APC) nog sneller op mogelijke belasting bij het perstouw en bij het invoerkanaal.

Door het gebruik van extra HD-onderdelen met een Hardox-coating wordt slijtage in het perskanaal, bij de knopers en ook bij de invoer verder teruggebracht. Deze HD-onderdelen behoren deels tot de standaarduitrusting en zijn deels als optie leverbaar. Onderdelen als de HD-lagers voor de perszuigergeleiding beschikken daardoor bijvoorbeeld over een 4 keer langere levensduur.

Uit een interne test bij Claas met een productie van 40.000 balen per machine onder deels extreme omstandigheden bleek 40% minder slijtage te zijn opgetreden, dankzij het geslaagde samenspel van de nieuwe constructie en het gebruik van onder die meer slijtagebestendig zijn.

Eenvoud

De Quadrant 5300 Evolution beschikt over een volledig nieuw frontframe en over een nieuwe aanbouwbok, terwijl de Quadrant 5200 Evolution en 4200 Evolution over een nieuw aanbouwframe beschikken, waardoor een trekoog of K80-kogelkop op verschillende posities kunnen worden aangebracht.

Ook de bediening van de touwkast is vereenvoudigd. De touwgeleiding kan worden gedraaid en vergrendeld, waardoor het touw direct staand naast de machine kan worden ingevoerd. Hiervoor is niet langer een ladder nodig. Verder kunnen de touwremmen zonder gereedschap in dezelfde werkstand worden ingesteld.

Ongetwijfeld zal de nieuwe optie, waarbij de balengoot vanuit de cabine (met andere woorden, zonder te moeten uitstappen) kan worden in- en uitgeklapt) alle chauffeurs enorm aanspreken. Ook nadat de laatste baal is uitgeworpen, moeten chauffeurs de cabine niet langer verlaten om met een hendel het perskanaal te bedienen.

Vereenvoudigde terminalbediening

Voor bediening van de Quadrant Evolution, die met behulp van Cemis 700, Cebis of met behulp van een met Isobus-compatibele terminal kan worden uitgevoerd, is eveneens het een en ander gewijzigd. Slechts 2 werkmenu’s en 3 instelmenu’s zorgen nu voor een beter overzicht en snelle instellingen. Bovendien heeft de chauffeur nu direct zicht op de olietemperaturen en op de oliepeilen.

Claas

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Arvesta start bouw nieuwe eiwitinstallatie in Mettet

Bedrijfsnieuws Full service provider voor boer en tuinder Arvesta kondigt de bouwstart van een ultramoderne eiwitinstallatie in de voormalige zadenfabriek van Mettet (provincie Namen) aan. De installatie zal de productie van hoogwaardige eiwitconcentraten, zowel voor dierlijke als voor humane consumptie, mogelijk maken.
Meer artikelen bekijken