Europese Raad keurt landbouwbeleid goed voor 2023-2027

Een kwart van de rechtstreekse betalingen wordt gereserveerd voor groene landbouwpraktijken.
Een kwart van de rechtstreekse betalingen wordt gereserveerd voor groene landbouwpraktijken. - Foto: SN

Een belangrijk kenmerk van het nieuwe beleid is de invoering van strategische plannen op het niveau van de lidstaten, waardoor de nationale regeringen de bepalingen van het GLB in samenwerking met de lokale autoriteiten en de betrokken belanghebbenden kunnen afstemmen op de behoeften van hun landbouwgemeenschappen.

Eerlijker, groener en meer prestatiegericht

Het beleid is ook het meest ambitieuze op milieugebied tot nu toe: een kwart van de rechtstreekse betalingen wordt gereserveerd voor groene landbouwpraktijken. Om kleinere landbouwers te steunen moeten lidstaten minstens 10% van hun middelen voorzien voor zogenaamde ‘redistributieve betalingen’, en 3% van de directe betalingen van lidstaten moet naar jonge landbouwers gaan.

Bovendien is het het eerste GLB met een sociale dimensie die erop gericht is adequate arbeidsomstandigheden voor werknemers in de landbouw te garanderen.

De lidstaten hebben tot 1 januari 2022 de tijd om hun ontwerp van strategisch plan in te dienen, waarna de Commissie die plannen zal evalueren en feedback zal geven.

Jože Podgoršek, Sloveens minister van Landbouw: “Na meer dan 3 jaar hard werken hebben we eindelijk de eindstreep gehaald. Het nieuwe GLB dat vandaag is goedgekeurd, vormt een mijlpaal in het landbouwbeleid van de EU en maakt de weg vrij voor een eerlijker en duurzamere toekomst voor de Europese landbouwers.”

Sanne Nuyts

Meest recent

Meest recent