Startpagina Actueel

Corona belet grootse internationale boerenmanifestatie

Op 13 en 14 december planden boeren uit diverse EU-landen Brussel in te palmen. Ze wilden met een grootse tractorenactie een klimaatbeleid met eerlijke randvoorwaarden eisen. Strengere coronamaatregelen beletten echter de deelname van heel wat boeren. De actie werd daarom geannuleerd.

Leestijd : 1 min

Enkele weken geleden kondigden enkele internationale landbouworganisaties aan om op 13 en 14 december met duizenden tractoren naar Brussel te komen. Ze wilden protesteren tegen het gebrek aan randvoorwaarden bij de Green Deal.

De grootse manifestatie werd echter afgeblazen. Mark van den Oever, voorzitter van de Nederlandse initatiefnemers Farmers Defence Force deed dit via een videoblog: “Door de steeds slechtere coronasituatie in België moeten de deelnemers uit sommige landen, waaronder Polen en Duitsland, immers na de actie 14 dagen in quarantaine blijven door hun aanwezigheid in buitenlands ‘rood gebied’. Hierdoor zouden ze de kerstdagen niet in familieverband kunnen vieren. Daardoor is in sommige landen de animo voor een actie in Brussel sterk verminderd.”

Enkel landelijke acties

De organisatoren willen weliswaar dat iedereen thuis Kerstmis kan vieren. “Wij vinden het ook belangrijk om met zijn allen te kunnen manifesteren om zo een krachtig signaal te laten weerklinken.”

Het zijn voldoende redenen om de manifestatie in Brussel af te gelasten. Vermoedelijk worden in de deelnemende landen op 13 december nog landelijke acties gepland.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken