Startpagina Akkerbouw

Aardappelproductie ligt 2% lager in 2021

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) hield een enquête bij 124 eigen leden en bij 79 leden van Fiwap/Carah. Hieruit blijkt dat de totale Belgische productie consumptieaardappelen voor 2021 geraamd wordt op 4,24 miljoen ton (waarvan 270.000 ton vroege rassen). Dat is 2% minder dan vorig jaar.

Leestijd : 3 min

De huidige productie is vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde omwille van een lager areaal in combinatie met een hogere opbrengst.

Ten opzichte van 2020 zien we dit jaar een status quo bij Fontane, een daling bij Bintje en een stijging bij Challenger. De resultaten van oogst 2021 liggen heel dicht bij het vijfjarige gemiddelde, zowel voor vrije als contractaardappelen.

Daling areaal

Het totale areaal consumptieaardappelen in België kwam dit jaar op net geen 90.000 ha. Dit is 7% lager in vergelijking met vorig jaar en tevens het laagste areaal sinds 2016.

Met een areaal van 50.000 ha staat 56% van de Belgische consumptieaardappelen in Vlaanderen. In Wallonië vinden we dan nog 40.000 ha terug.

De evolutie in areaal gaat gelijk op in beide landsdelen. De grootste daling ten opzichte van vorig jaar is wel te vinden in Wallonië. In Vlaanderen was de daling het grootst bij de vroege rassen (-14%).

Hogere opbrengsten

De opbrengst van de vroege rassen ligt hoger dan het vijfjarige gemiddelde en ook de opbrengst van de late rassen lag meestal (iets) boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Er zijn natuurlijk verschillen tussen percelen, regio’s en rassen onderling.

Gemiddeld haalden alle rassen door elkaar (vroege + late) een opbrengst van 47,7 ton/ha in Vlaanderen en 46,9 ton/ha in Wallonië.

De gemiddelde Belgische opbrengst bedraagt over alle rassen heen 47,3 ton/ha. Dit resultaat ligt hoger in vergelijking met 2020. In de afgelopen jaren lag enkel in 2017 de opbrengst per ha nog een stuk hoger. In 2018 haalden we dan net zeer lage opbrengsten. Het meerjarige gemiddelde ligt 2,6 ton/ha lager dan afgelopen seizoen.

Fontane

De opbrengst voor Fontane is vergelijkbaar met 2020 en één ton/ha hoger dan het meerjarige gemiddelde. Zijn areaal is voor het eerste jaar niet verder toegenomen, maar ligt wel nog een heel stuk boven het vijfjarige gemiddelde.

Met 2,31 miljoen ton ligt de totale Belgische productie van Fontane nipt hoger dan vorig jaar (+4%), maar met wel beduidend meer vrije Fontane. De huidige productie ligt wel 43% boven het vijfjarige gemiddelde. Hiermee wordt nog maar eens een recordproductie voor Fontane behaald. Vooral in Wallonië neemt de productie van Fontane nog verder toe (hoger areaal), met een stagnatie in Vlaanderen.

32% van de totale productie werd vrij geteeld. Dit percentage schommelt over de jaren heen en heeft ook veel te maken met de opbrengst per ha (en dus hoeveel vrije aardappelen er overblijven na het leveren van contracten). Zijn opbrengst per ha ligt dicht bij het meerjarige gemiddelde, alsook het percentage vrije Fontane (32%).

Bintje

Een steeds lager areaal en een hogere Belgische opbrengst in vergelijking met voorgaande jaren zorgt ervoor dat de productie van Bintje zijn dalende trend blijft aanhouden. Voor de oogst 2021 kwamen we uit op 230.000 ton, wat de laagste productie is sinds vele jaren en dit voor zowel vrije als gecontracteerde Bintjes (enkel in 2020 nog minder vrije Bintjes). We zien dezelfde evolutie in Vlaanderen als in Wallonië.

43% van de totale productie was vrij geteeld. In vergelijking met vorig jaar waren er dit jaar wel meer vrije Bintjes, maar minder onder contract.

Challenger

Het aandeel Challenger binnen de bewaarrassen lijkt in 2020 te zijn gedaald, vooral dan in Wallonië. Daarnaast ligt zijn opbrengst dit jaar (54,2 ton/ha) hoger dan vorig jaar en ook in vergelijking met het vijfjarige gemiddelde. Daardoor ligt zijn totale productie van 410.000 ton toch hoger dan vorig jaar en nipt hoger dan het vijfjarige gemiddelde. Vooral de omvang van de vrije aardappelen bij Challenger is duidelijk hoger dit jaar (hogere hectareopbrengsten) ten opzichte van vorig jaar (zowel in Vlaanderen als in Wallonië).

Andere rassen

Het areaal in de groep ‘andere’ bewaarrassen is gedaald in 2021. In combinatie met een ‘normale’ opbrengst per ha komen we aan een Belgische productie (1,02 miljoen ton) die 12% lager ligt in vergelijking met oogst 2020 en 16% lager met het vijfjarige gemiddelde. Bij deze groep rassen valt vooral op dat de productie vrije aardappelen heel wat hoger ligt dan vorig jaar (nochtans met ± dezelfde opbrengst/ha) in combinatie met minder contracten. We zien dat zowel in Vlaanderen als in Wallonië.

Binnen deze groep is Innovator nog een belangrijk ras (vooral in Wallonië). De totale productie van Innovator wordt geraamd op 330.000 ton (75% onder contract), wat een daling betekent ten opzichte van voorgaande jaren.

Proefcentrum voor de Aardappelteelt

Lees ook in Akkerbouw

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken