Startpagina Paarden

Een prachtig Belgisch paardensportjaar

Binnenkort wordt teruggeblikt op het voorbije jaar. In paardenland werd de coronaproblematiek gevloerd door de successen van onze paarden, hun fokkers en hun ruiters. O ja, wat een prachtig paardenjaar was 2021!

Leestijd : 2 min

Het World Breeding Federation For Sport Horses (WBFSH) baseert zich op de feiten in de sport, meer bepaald op de prestaties van de paarden voor elke discipline. Er zijn rankings die de beste fokker, het beste stamboek en de beste hengsten ‘kronen’. En onze Belgische driekleur schittert in 2 van de 3 categorieën op de eerste plaats in de discipline jumping. Dankzij H&M Indiana, haar fokkers en het stamboek BWP!

Met vlag en wimpel beste fokkers

Wim Vanderlinden, Christophe Van Turtelboom en Chloé Ruys uit Brakel fokten H&M Indiana (BWP – Ex-Indiana C&C) met Kashmir van Schuttershof uit de merrie Halifax van Animo’s Hallo. Aangezien het gezegde ‘no feet no horse’ de tand des tijds doorstaat, hadden wij het geluk om over de voeten van Indiana te praten met hoefsmid Bruno Ghys. “De voeten en het beenwerk van deze merrie lieten een onuitwisbare indruk na op mij. Veel, heel veel kwaliteit. Indiana sprong als jong paard reeds op een manier die indruk maakte. Bijna buitenaards.” Het once-in-a-lifetimehorse van Malin Baryard-Johnsson beroerde veel meer zielen dan alleen deze van de locals de voorbije jaren.

H&M Indiana sluit aldus het jaar 2021 af als beste springpaard ter wereld en zal ervoor zorgen dat haar fokkers in de bloemetjes gezet worden door het WBFSH.

BWP schittert

Het stamboek BWP schittert als beste springpaardenstamboek ter wereld anno 2021. De prestaties van de BWP-paarden hebben daar natuurlijk alles mee te maken. BWP was altijd al een sterk merk in de springpaardenfokkerij en bevestigt dit nog maar eens. De prestaties van H&M Indiana, King Edward Ress, Killer Queen VDM, Hello Jefferson, Hester, Mumbaï van de Moerhoeve zijn hier natuurlijk niet vreemd aan. Toch zijn er nog paarden en fokkers die verdienstelijk 2021 afsloten en meewerkten aan dit resultaat. Je kunt ze terugvinden in het paardenblad Equitime van 1 december, waar ze opgenomen worden in de BWP Hall of Fame. Pittig detail: BWP won dit jaar met glans van Selle Français en Holstein.

Toonaangevende vaderdieren

Op de WBFSH-ranking voor vaderdieren van springpaarden staan Chacco Blue, Diamant de Semilly en Casall, respectievelijk op de eerste 3 plaatsen. De best geplaatste Belgische vererver in de Top 10 is Toulon op de 6e plaats, gevolgd door Nabab de Rêve op 7, Cornet Obolensky op 8 en Kashmir van Schuttershof op plaats 9.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken