Startpagina Actueel

Arbeidsproductiviteit in de Europese landbouw stijgt licht (+1%), in ons land daalt die sterk (-10,1%)

Volgens de meest recente gegevens van de economische rekeningen voor de landbouw is de index van de arbeidsproductiviteit in de landbouw in Europa in 2021 met 1 % gestegen, na een daling in 2020. Dat berekende Eurostat. Ons land kleurt donkerrood met -10,1 %.

Leestijd : 1 min

De arbeidsproductiviteit in de landbouwsector kan worden gemeten als factorinkomen uitgedrukt per voltijdequivalent. Het is een maatstaf voor de netto toegevoegde waarde, die wordt gegenereerd uit landbouwgoederen en -diensten door het equivalent van elke voltijdse medewerker in de landbouwsector, uitgedrukt in reële termen (gecorrigeerd voor inflatie) en uitgedrukt als een indexcijfer.

Labour productivity_EU.jpeg

De stijging van de arbeidsproductiviteit in Europa wordt aangedreven door de opleving van Frankrijk. De sterkste stijging werd opgetekend in Bulgarije (+32,9 %), Ierland (+16,4 %) en Frankrijk (+16,3 %). De waarde van het factorinkomen in Frankrijk was het hoogst van alle lidstaten en vertegenwoordigde 18,4 % van het EU-totaal.

De andere 4 landen van de ‘grote 5’, die samen goed zijn voor nog eens de helft (49,5 %) van het factorinkomen van de EU, meldden allemaal een daling van de arbeidsproductiviteit in de landbouw: Spanje (-6 %), Duitsland (-5,3 %), Polen (-4,5 %) en Italië (-1,7 %). Ook Nederland (-2,6 %) en ons land (-10,1 %) laten een (sterke) daling zien. In vergelijking met 2010 lag het niveau van de index van het reële factorinkomen in de EU in 2021 8 % hoger.

LV-Eurostat

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken