Startpagina Actueel

Internationale markten: de prijzen koolzaad, soja, maïs en tarwe doorgelicht

Voor de laatste keer dit jaar analyseert Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risico- management bij de Milk Trading Company (DLV), de markten van koolzaad, soja, maïs en tarwe.

Leestijd : 2 min

Op internationaal vlak is er veel ongerustheid over de oprukkende omikronvariant, wat ook een weerslag kent op verschillende markten.

Koolzaad

Half december ‘ontplofte’ de koolzaadmarkt verder. “De Europese Matif-prijs bleef maar stijgen en zag weer de recent bereikte hoogtes met 723,25 euro per ton. Oudeoogst-meel wordt alsmaar duurder en het duurt nog maanden voor de nieuwe oogst beschikbaar is.” De tegenvallende oogst in Canada laat zich voelen in beperkte importcijfers in Europa. De beschikbaarheid is in Europa sinds 2006 nog nooit zo krap geweest. Beter nieuws kwam er uit Australië, waar de productie een absoluut record zou bereiken.

Soja

Eind november klommen de soja-prijzen weer sterk. Wat de toekomst brengt, is eerder onduidelijk. Het Braziliaanse groeiseizoen ziet er goed uit. In Argentinië zou het droogte-effect echter sterker zijn, wat een weerslag kan hebben. “Half december kwam vanuit de VS het nieuws van de licht tegenvallende biobrandstofmandaten, waardoor de prijzen van sojaolie zijn weggezakt, waar dan weer meel van profiteert. Na de stijging van de temperaturen viel er gelukkig half december neerslag in Argentinië, waardoor de kritieke periode qua droogte opschuift richting eind december/begin januari.”

Maïs

“Door de gedaalde maïsprijzen komt China wel weer in de markt en koopt het Oekraïense maïs”, zegt Raf Beyers. “Het USDA bevestigde de heel goede productie-inschattingen daar, de oogst lijkt op weg naar een record. Na een mindere week was er een betere wekelijkse methanolproductie in de VS.” In Zuid-Amerika blijft het La Nina op te volgen.

Tarwe

Na het nieuwe USDA-rapport daalden de tarweprijzen. “Er waren verder geruchten over Chinese tarwe-aankopen in Frankrijk en de EU-exportcijfers voor tarwe stegen. Een beetje regen voor Amerikaanse wintertarwe en zachte temperaturen zijn gunstig. In Rusland mag dan weer nog wat sneeuw bijkomen om de wintertarwe te beschermen.”

LV

Lees ook in Actueel

Keuring Haflinger-paarden

Paarden Voor de keuring van de Haflinger-paarden in Sint-Lievens-Houtem waren 52 paarden ingeschreven in de cataloog. Daarvan waren er uiteindelijk 48 aanwezig, met 15 deelnemers.
Meer artikelen bekijken