Zal stadslandbouw de steden in de toekomst voeden?
De EBRD en de FAO sloegen samen de handen in mekaar om de agro-industrie tijdens de Covid-19-crisis te ondersteunen. Ze werkten aan een technisch pakket, waarbij ze ook samenwerkten aan een werkgebied over stedelijke en peri-urbane landbouw. Dat is nodig aangezien men tegen 2050 verwacht dat meer dan 80 % van het voedsel zal worden geconsumeerd in groeiende steden. Hierdoor groeit de behoefte om de voedselproductie naar stedelijke gebieden te verplaatsen.

Toch zijn er nog heel wat uitdagingen. Om te kijken waarin geïnvesteerd moet worden voerde de Voedsel- en Landbouworganisatie (Food and Agriculture Organization - FAO) een wereldwijd onderzoek uit dat de huidige staat van stedelijke en voorstedelijke landbouw in kaart bracht. Hierbij was er aandacht voor technologieën, opkomende bedrijfsmodellen en hun haalbaarheid, evenals de belangrijkste kansen en risico's. De FAO startte een reeks online evenementen over het onderwerp. Meer dan 500 marktspelers en beïnvloeders uit de publieke en de private sector - waaronder landbouwbedrijven, technologieleveranciers, onderzoekscentra, vastgoedinvesteerders, retailers en boerenverenigingen - zijn al wereldwijd betrokken bij dit nieuw opgerichte netwerkplatform.
"Stadslandbouw voor circulaire steden"
Na een succesvol lanceringsevenement in november 2021, organiseerden FAO en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD) op 17 december de tweede e-dialoog "Stadslandbouw voor circulaire steden: ruimte en logistieke kansen". Daaraan deden 130 deelnemers uit 40 landen mee. Voor hen was dit een kans om ervaringen te horen uit steden die al bezig waren met stadslandbouw, zoals Parijs, Barcelona, Milaan, Istanbul, Boedapest, Sofia, Singapore, Peking, Johannesburg, Washington, Montreal en vele anderen uit de 5 continenten.
Het evenement werd georganiseerd door de internationale conferentie land scape and urban horticulture en de International Society for Horticulture Science. Het werd georganiseerd in samenwerking met het Europese H2020-project Food Systems in European Cities (FoodE) en de zusteracties “Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation (FUSILLI)”, “Co-creëren van veerkrachtige en duurzame voedselsystemen richting FOOD2030 (Cities2030)”, “Bouwen aan wegen naar FOOD 2030-geleid stedelijk voedselbeleid (FOOD TRAILS)”, “Food System Hubs Innovating to Fast Transition tegen 2030 (FoodShift2030)” en “FOOD and Local, Agricultural and Nutritional Diversity (FoodLand)”.
Veel discussie
Deelnemers bij het evenement bespraken de veranderingen in beleid en regelgeving die publieke en private investeringen in stadslandbouw mogelijk maken en hoe de economische, sociale en ecologische aspecten van duurzaamheid worden beïnvloed.
Na de openingsopmerkingen van EBRD- en FAO-vertegenwoordigers, modereerden projectpartners van de Universiteit van Bologna en academische instellingen uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Hongarije en Griekenland afzonderlijke interactieve discussies van deelnemers met vertegenwoordigers van steden in 4 brainstormruimten: Social Urban en peri-urbane landbouw, daklandbouw, landbouwparken en verticale landbouw. Hier bespraken en analyseerden de deelnemers hoe en in welke mate lokale instellingen en hun administraties klaar zijn om commerciële stadslandbouw te omarmen op basis van de nieuwste technologieën, en wat er nodig is om een gunstig klimaat voor investeringen te creëren.
Meer dialoog in 2022
Stadslandbouw staat meer en meer in de aandacht en de actieve gemeenschap nomineert al onderwerpen voor de e-dialogen van de FAO en de EBRD in 2022. Op die manier komen er debatten op gang en wordt nagedacht hoe de voedselproductie stedelijker kan.