Startpagina Economie

Vanaf 1 januari scherpere regels voor uitvoer plantaardige en dierlijke producten naar VK

Vanaf 1 januari werden een aantal nieuwe maatregelen van kracht met betrekking tot goederenexport naar het Verenigd Koninkrijk, ook voor alle producten van plantaardige of dierlijke oorsprong. Dat meldt Flanders Investment & Trade (FIT), dat onderstreept dat de impact hiervan nog moeilijk in te schatten is.

Leestijd : 1 min

De brexit heeft zakendoen met het Verenigd Koninkrijk in 2021 fundamenteel veranderd en bezorgde Vlaamse exporteurs veel praktische kopzorgen. Volgens FIT zijn heel wat wijzigingen uitgesteld of pas gepland in 2022, waardoor er mogelijk impact volgt op de export.

Zo wijzigden vanaf 1 januari 2022 de Britse invoermodellen. Een voorafgaande aanmelding voor goederen die de Europese Unie verlaten is vanaf dan vereist om de Britse grens over te steken. Ook alle producten van plantaardige of dierlijke oorsprong moeten - voor ze de EU verlaten - worden aangemeld. Tot slot zijn uitgestelde douaneaangiftes niet langer mogelijk: een volledig ingevulde Britse invoeraangifte is vanaf januari verplicht.

Een week later, op 7 januari, eindigt de overgangperiode voor de automatische erkenning van Europees natuurlijk mineraalwater. Wie nog mineraal water wil exporteren, moet voor die datum een aanvraag indienen. In juli gaan nog een aantal andere maatregelen in waarmee exporteurs rekening moeten houden.

Belga

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken