John Deere onthult autonome tractor

John Deere zijn autonome tractor is gebaseerd op zijn gekende 8R-serie.
John Deere zijn autonome tractor is gebaseerd op zijn gekende 8R-serie. - Foto: John Deere

John Deere onthulde op 4 januari op de technologiebeurs CES 2022 in Las Vegas een autonome tractor die gebaseerd is op haar gekende 8R-serie. De tractor werd voorgesteld in combinatie met een gps-stuursysteem en een John Deere cultivator. Volgens de fabrikant is de tractor voor klanten beschikbaar tegen het einde van dit jaar.

John Deere ziet toekomst in autonome tractoren omdat volgens de fabrikant boeren worstelen met de uitdaging om de groeiende wereldbevolking te voeden (10 biljoen in 2050) in combinatie met minder beschikbaar land en minder beschikbare goed geschoolde arbeidskrachten.

Camera’s

De autonome tractor heeft 6 paar camera’s om een 360°zicht rondom de tractor mogelijk te maken waarbij afstanden worden berekend en obstakels worden gedetecteerd. De camerabeelden worden verwerkt waarbij ieder pixel in 100 milliseconden wordt geanalyseerd. Op basis hiervan beslist de tractor of hij verder rijdt of stopt voor obstakels. De tractor controleert ook constant zijn positie om te zien of hij wel werkt in het toegelaten gebied (geofencing).

Cabine en app

Op de autonoom werkende tractor is nog een cabine voorzien, omdat de landbouwer hem zelf over de weg naar het veld moet rijden. Hier aangekomen kan de tractor zelf aan het werk nadat de landbouwer het werk heeft voorgeprogrammeerd door de applicatie John Deere Operations Center Mobile te gebruiken. Als de tractor zelfstandig aan het werk is gegaan, kan de boer het veld verlaten en via een mobiele toepassing op smartphone of tablet het werk opvolgen. In de app kan de eigenaar livevideo, foto’s en talrijke data raadplegen. Zo kan de werksnelheid en –diepte nog aangepast worden indien dit nodig blijkt.

Als er zich afwijkingen voordoen in de werkkwaliteit of er zijn problemen met de machine, dan krijgt de landbouwer, ook al is die op afstand, een waarschuwing zodat hij gepast kan ingrijpen.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent