Startpagina Varkens

Laagste aantal varkens in België in 30 jaar

Het aantal varkens in België is vorig jaar gedaald naar 6,18 miljoen, het laagste cijfer in de laatste dertig jaar. Dat blijkt uit de landbouwstatistieken van 2016 die de FOD Economie vrijdag heeft gepubliceerd. Het aantal kippen was dan weer nooit groter, en steeg tegenover 2015 met liefst 14 procent.

Leestijd : 1 min

Landbouwers investeren steeds meer in pluimvee en minder in varkens. Het Belgische pluimveebestand telde op 15 oktober, de dag waarop jaarlijks gemeten wordt, 14 miljoen legkippen en 28 miljoen slachtkippen. Vooral die laatste categorie zit in de lift: tussen oktober 2015 en oktober 2016 was er een stijging van 19 procent.

De FOD Economie vergeleek ook appelen met peren. De oppervlakte die met perenbomen beplant wordt, is in de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld (+111 procent). Perenbomen nemen vandaag 9.500 hectare in. In 2006 werden peren belangrijker dan appelen, die aan het wegzakken zijn richting 6.000 hectare.

Nog opvallend is dat de oppervlakte voor suikerbieten voor het eerst sinds 2011 niet meer daalt. Er is zelfs een toename met 3.189 hectare (+6 procent) tot 55.536 hectare. Ook bij de aardappelteelt is er een forse stijging, net als in de laatste jaren. In 40 jaar is de oppervlakte voor aardappelen verdrievoudigd tot bijna 90.000 hectare.

Belga

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken