De campagne EuroFoodArt zet 11 Belgische producten met een Europees BOB- of BGAlabel in de kijker. Parallel daarmee zijn er momenteel in België meerdere aanvragen om een van beide labels te bekomen. Voor een officiële erkenning moet de traditionele knowhow van een product nauwkeurig onderzocht en bestendigd worden. Deze labels zijn tegelijk een garantie voor de consument die er zeker van kan zijn dat hij of zij een lokaal geproduceerd kwaliteitsproduct koopt.
Drie kandidaten voor Beschermde Geografische Aanduiding
Boulette de Wallonie. Deze unieke koemelkkaas is onmiddellijk gelinkt aan het maken van boter. Hij kent verschillende benamingen ('Bètchéye', 'Crau Stofé') of al naargelang waar hij vandaan komt ('Boulette de Huy', 'Boulette de Namur' …). De naam 'Boulette de Wallonie' omvat alle benamingen en geografische gebieden waar hij geproduceerd wordt. De term 'boulette' refereert naar zijn afgeronde vorm, die manueel door de kaasmakers verkregen wordt. Het is een verse en magere koemelkkaas op basis van rauwe en afgeroomde melk, met een uitgesproken geur en smaak.
Miel wallon (Waalse honing) is een volledig natuurlijk product, het resultaat van constante aanpassingen en verbeteringen van een uniek product dat uitsluitend geproduceerd wordt in een strikt afgebakend geografisch gebied. Via lokale bijenteelttechnieken zijn Waalse imkers erin geslaagd om een fijn gekristalliseerde honing te produceren met een zeer smeerbare textuur en uiterst kwaliteitsvolle geur en smaak. Door het toekennen van de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) wordt de typische knowhow van de Waalse bijenteelt in de kijker geplaatst, voor een honing die uniek is in zijn genre.
Saucisson gaumais is een gedroogde en gerookte worst op basis van bereid varkensvlees, een specialiteit die enkel in de streek van de Gaume gemaakt wordt. De worst is cilindervormig, maar kan ook vier andere vormen aannemen, die eveneens naar het BGA-label streven : Pipe gaumaise, Collier gaumais, Saucisson gaumais en Baudruche gaumaise. Sedert de 19e eeuw werd het recept al naargelang de knowhow van diverse generaties slagers en worstenmakers aangepast, weliswaar steeds met behoud van de eeuwenoude traditie en de kwaliteit van dit uniek kwaliteitsproduct.
De Europese kwaliteitseisen voor het verkrijgen van een BOB- of BGA-label zijn zeer streng, alsook de stappen die voor beide erkenningen moeten ondernomen worden. Niettemin zijn er tal van lokale producenten die door hun gedrevenheid en unieke knowhow zich volledig inzetten om deze Europese kwaliteitslabels te behalen. Opdat hun producten en knowhow zouden erkend worden, zijn deze stappen essentieel. Tegelijk zijn deze Europese labels een garantie voor heldere en nuttige informatie richting de consument. Het Europees patrimonium van voedingsproducten van topkwaliteit breidt constant uit en is meer dan het ontdekken waard.