Snipper de ui fijn. Schil de aardperen en snijd in blokjes.
Fruit de ui in boter glazig. Voeg de blokjes aardpeer en de suiker toe en laat 15 minuten stoven. Giet er de bouillon en de melk bij en kruid met peper en zout. Laat 20 minuten op een zacht vuur koken tot de aardperen gaar zijn.
Doe de salie, peterselie, een flinke scheut olijfolie, peper en zout in een blender en mix glad. Giet door een zeef.
Snijd de extra aardpeer in flinterdunne plakjes, dep droog en frituur goudbruin in arachideolie. Laat uitlekken op keukenpapier. Meer lekker recepten vind je op www.lekkervanbijons.be
Vandaag krijgen we het hoogtepunt van de hittegolf, met op veel plaatsen temperaturen tot 33 of 34 graden en plaatselijk kans op 35 graden. In de centrale provincies blijft de hittegolf nog duren tot het midden van de week. Het wordt er wel wat minder warm, maar de maxima blijven hoger dan 25 graden. Aan zee en in de Ardennen zakt het kwik op de meeste plaatsen maandag onder 25 graden en dan is de hittegolf in deze streken voorbij.
Het is aangewezen om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken : regelmatig drinken, zich lichter kleden, de dag in koelere ruimten laten doorbrengen, de gezondheidstoestand regelmatig opvolgen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen, deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden. Wees voorzichtig met vuur in de natuur (https://www.natuurenbos.be/waarschuwingen) en voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor dieren.