Startpagina Actueel

Verhoogde contractprijzen na actie van groentetelers

Na het protest van boze varkensboeren en landbouwers die ijveren voor ruimte voor hun toekomst, zat het er ook bovenarms op tussen groentetelers en de afnemers van industriegroenten. Op Valentijndag werd dan toch een akkoord bereikt tussen Ingro en de afnemers over verhoogde prijzen.

Leestijd : 2 min

Vorige week donderdag en vrijdag voerden boze groentetelers in West-Vlaanderen actie op de toegangswegen en aan de bedrijfspoorten van verschillende afnemers, die industriegroenten verwerken.

Het protest, onder meer aan Ardo in Ardooie en Pasfrost in Passendale, kwam er na een gemeenschappelijke oproep van Boerenbond en ABS.

Telersvereniging Ingro

De landbouwers steunden hiermee de telersvereniging Ingro, die jaarlijks onderhandelingen over contractprijzen voert met de bedrijven die industriegroenten verwerken. Die onderhandelingen verliepen bijzonder stroef.

“Uit alle berekeningen blijkt dat er een kostprijsstijging tussen de 10 à 21% in functie van de teelt wordt verwacht”, stelde Rony Neyens, voorzitter van de provinciale vakgroep vollegrondsgroenten Boerenbond West-Vlaanderen.

Er zijn onder meer de verhoogde prijzen voor kunstmeststoffen, gewasbescherming, energie, werkgelegenheid en de kosten die voortvloeien uit allerlei extra eisen in de lastenboeken voor het seizoen 2022.

Een eerste voorstel bleek ondermaats: een algemene prijsverhoging van 3%, met uitzondering van 5% voor een aantal teelten en 10% voor spinazie, dekt de toegenomen kosten niet. Ingro informeerde zijn leden over dit voorstel en kon onmogelijk akkoord gaan. ABS en Boerenbond waren verontwaardigd over de gang van zaken en zetten een gezamenlijke actie op.

Ook nieuwe voorstellen werden niet aanvaard. “Er wordt nog altijd onvoldoende rekening gehouden met de stijgende kostprijs voor het telen van kwaliteitsvolle industriegroenten. We vragen meer respect en een faire prijs voor onze producten”, stelt Mark Wulfrancke van het Algemeen Boerensyndicaat.

Na een nieuwe overlegronde tussen Ingro en de afnemers werd maandagmiddag dan toch een akkoord bereikt over nieuwe contractprijzen. Er blijven gemengde wel gevoelens. “De acties hebben de prijsonderhandelingen in de goede richting begeleid en voor een substantiële prijsverhoging gezorgd”, stelt Mark Wulfrancke van het ABS.

Toch blijft er een gevoel van ontgoocheling en gelatenheid. Boerenbond is tevreden dat er een akkoord werd bereikt. Er wordt ook opgeroepen om te streven naar de gecontracteerde hoeveelheid. “Te weinig leveren is nefast, maar te veel leveren ook. In het belang van toekomstige onderhandelingen.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Opnieuw een uitdagend jaar voor aardappeltelers

Aardappelen De Verenigde Naties (FAO) riep 30 mei uit tot de ‘Internationale Aardappeldag’. Het gewas is van wereldbelang voor de voedselvoorziening, maar onze aardappelboeren hadden het vorig jaar niet makkelijk met de teelt. Ook dit jaar kampen ze alweer met heel wat uitdagingen.
Meer artikelen bekijken