Startpagina Economie

N-VA vraagt meer prijstransparantie in supermarkten

De Commissie Landbouw in het Vlaams Parlement debatteerde woensdag 16 februari over de financiële druk op de landbouwers naar aanleiding van de prijsonderhandelingen in de West-Vlaamse groentensector. Vlaams Parlementslid Joris Nachtergaele (N-VA) lanceerde het voorstel om meer prijstransparantie in de supermarkten te bekomen, om zo de consument beter te informeren over de inkomsten van landbouwers. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) is te vinden voor het voorstel.

Leestijd : 2 min

Het debat in het Vlaams Parlement vond plaats naar aanleiding van de prijsonderhandelingen in de West-Vlaamse diepvriessector. De telers van diepvriesgroenten lieten vorige week hun ongenoegen horen over de stroef lopende prijsonderhandelingen. Dat er begin deze week een akkoord werd bereikt, verandert niks aan de zwakke positie waarin alle landbouwers zich bevinden in de voedselketen.

Volgens parlementslid Joris Nachtergaele moet daar nu dringend een einde aan komen en kan meer prijstransparantie in de supermarkten deel zijn van de oplossing: “De minister stond positief tegenover mijn voorstel om de consumenten tussen de winkelrekken van de supermarkten beter te informeren over de vergoeding van de landbouwer bij elk product. Het systeem bestaat onder andere al in Frankrijk. Met het EGAlim-systeem wordt bij onze zuiderburen onder andere de prijs die de boer krijgt voor het product geafficheerd in de supermarkt.”

“Melkveehouders krijgen momenteel ongeveer 35 cent per liter melk, terwijl de prijs aan de kassa meer dan 3 keer zoveel bedraagt. Als consument is het belangrijk om die informatie te krijgen als je een keuze moet maken in de winkelrekken. Ik ben ervan overtuigd er op die manier meer zal gekozen worden voor producten waar de landbouwer een faire prijs kreeg voor zijn of haar product”, besluit Nachtergaele.

N-VA

Lees ook in Economie

Colruyt gaat nog extra betalen voor rundsvlees

Boerenprotest Colruyt verhoogt de aankoopprijs voor karkassen rundsvlees opnieuw, nadat de retailer half februari al extra betaalde. “Het is duidelijk dat de rundvleessector vandaag stevig getroffen wordt”, zegt Gunter Uyttenhove, directeur Fine Food bij Colruyt Groep.
Meer artikelen bekijken