Startpagina Bedrijfsnieuws

FrieslandCampina investeert opnieuw in duurzame PET-lijn

FrieslandCampina investeert in een derde PET-lijn voor zijn vestiging in Aalter. Met deze investering speelt de onderneming in op de toegenomen vraag naar duurzaam verpakte zuivelproducten.

Leestijd : 2 min

De investering in een nieuwe PET-lijn voor duurzame verpakkingen sluit aan bij het door FrieslandCampina eind 2020 gepresenteerde vernieuwde duurzaamheidsprogramma ‘Nourishing a better planet’ en de ambitie om 100% van onze verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar te hebben tegen 2025.

Derde PET-lijn

De nieuwe derde PET-lijn is een volgend stap in FrieslandCampina’s duurzaamheidsstrategie. Ze biedt tevens de mogelijkheid voor commerciële groei, speelt in op veranderende consumentenbehoeftes en beantwoordt de toegenomen vraag naar duurzame verpakkingen.

Amper een jaar geleden kondigde FrieslandCampina een investering aan in een tweede PET-lijn. Met deze tweede, duurzame rPET-lijn werd het de eerste zuivelproducent in België die 100% recycleerbare (rPET-)flessen introduceerde, een duurzame verpakkingsoplossing. FrieslandCampina won hiermee tevens de allereerste ‘Verpakking & Label’ Award in de categorie innovatieve verpakkingen en verpakkingsmaterialen.

Duurzaamheid priotiteit

Jeroen Van de Broek, Managing Director bij FrieslandCampina in België en Frankrijk: “Duurzaamheid is een prioriteit voor ons bedrijf. De introductie van nieuwe technologieën is wederom een mooie stimulans voor Aalters innovatievermogen en kennisontwikkeling. Bovendien is deze investering en dus de overstap van HDPE naar PET voor ons een stevige, maar heel belangrijke investering die inspeelt op de veranderende consumenten- en klantenbehoefte op het vlak van gebruiksgemak en milieu. De nieuwe lijn in Aalter kadert binnen het jarenlange duurzame beleid van FrieslandCampina doorheen de hele keten van gras tot glas: zowel op de boerderij, in de productielocaties als voor onze verpakkingen. De investering kadert bovendien binnen de uitgesproken ambitie om 100% van onze verpakkingen recycleerbaar of herbruikbaar te hebben tegen 2025.”

Gerecycleerd materiaal

Dankzij de investering zullen melk- en roomproducten van FrieslandCampina gefaseerd overgaan van een verpakking in HDPE-flessen naar meer milieuvriendelijke PET-flessen, die zo veel mogelijk uit gerecycleerd materiaal bestaan. Daarnaast krijgen alle flessen op termijn ook een meer milieuvriendelijke dop die aan de fles vast blijft zitten om zwerfvuil te voorkomen.

Verder zullen in Aalter ook hoogwaardige roomproducten voor de professionele B2B-markt in PET worden geproduceerd. Dit om tegemoet te komen aan de groeiende wereldwijde marktvraag van professioneel gebruikers.

Aalter als Europese draaischijf

De huidige investering bevestigt eens te meer het strategisch belang van de Aalterse site als Europese draaischijf voor lang houdbare zuiveldranken. Hier worden met name belangrijke lokale merken zoals Campina, Joyvalle, Fristi en Cécémel geproduceerd, maar ook Chocomel - onder andere voor de Nederlandse markt - en het zuivelmerk Yazoo, bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Met deze investering zal in de toekomst ook Debic aan dit portfolio toegevoegd worden voor Europa en Azië.

Strategische prioriteit

Duurzaamheid is een van de 4 strategische prioriteiten van FrieslandCampina. Met het programma Nourishing a better planet werkt het bedrijf aan duurzaamheid in de volle breedte (denk aan klimaat, biodiversiteit, goede voeding en recycleerbare verpakkingen) met als einddoel in 2050 netto klimaatneutraal te zijn en bovendien de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voorzien van goede voeding.

FrieslandCampina

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken