Startpagina Paarden

First-Step Valentin schittert voor België

Het Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championship for Young Horses, nu in Ermelo (NED), nog niet zo lang geleden in Verden (GER), was meer dan ooit hét uitstalraam par excellence voor jong dressuurtalent. Terug naar Ermelo van 3 tot 6 augustus, waar ook ons land uitstekend voor de dag kwam.

Leestijd : 4 min

Dit Wereldkampioenschap is er voor de 5- 6- en 7- jarige jonge dressuurpaarden. De meest prestigieuze bloedlijnen en de best opgeleide jonge paarden treden er aan. Het is ook telkens opnieuw een ‘me(e)ting’ voor de meest getalenteerde ruiters voor jonge paarden. Een vak apart zo blijkt, om het beste te toveren uit de nog niet zo ervaren jeugdige bewegingskunstenaars, die de paarden op dit tijdstip van hun leven zijn.

Het niveau ligt altijd hoog op dit wereldkampioenschap. Een strenge selectie, gebaseerd op constante prestaties gaat aan de selecties vooraf.

Niet stigmatiseren, wel naar waarde schatten

Beweren dat op dit Wereldkampioenschap het kaf van het koren gescheiden wordt, is overdreven. Maar vermelden dat het een visitekaartje meegeeft voor de rest van een jong paardenleven is een feit van kaliber. Jonge dressuurpaarden beoordelen blijft een vak apart. Het gaat niet om een balk uit de lepels te zien vallen. Neen, het gaat om het tussen de lijnen lezen van aanpak en basisgangen, verworven van en meegegeven door de meest prestigieuze afstammingen. Bovendien hebben de paarden op dit WK eigenlijk allemaal uitmuntende basisgangen, hetgeen meesterschap vergt van de jury’s. De afstammingen wonnen aan glans dankzij de adelbrieven, getekend Donnerhall, Sandro Hit, Gribaldi, Fidermark, Weltmeyer en nog verervers uit een generatie eerder. De opgang van de Oldenburger dressuurfokkerij is hier niet vreemd aan. Het was maar al te dikwijs een match Oldenburg/Hannover met regelmatig een Westfaler. Met nu en dan eens een Trakehner die uit de band sprong, gekruist weliswaar met een oerdegelijke Hannoveraanse bloedlijn, en/of, alweer Oldenburg. En niet te vergeten … de magistrale opgang van de KWPN-gefokte dressuurpaarden, waar geen ontkomen meer aan is. De dressuurfokkerij van onze Noorderburen groeide uit tot een wereldfokkerij, die de dressuurfokkerij in België ook een duwtje in de goede richting gaf.

KWPN met de K van kwalitatieve kruisingen

Het KWPN herbergt inderdaad dressuurhengsten van wereldklasse en hun invloed is deugddoende voor onze dressuurfokkerij.

De beste vertegenwoordiger onder Belgische vlag in Ermelo dit jaar was de Westfaler met ruime KWPN-inslag First-Step Valentin (Vitalis x Fidermark). De bloedlijn van vader Vitalis (KWPN – Vivaldi x de merrie Tolivia van D-Day (v. Donnerschwee) mixt het beste van KWPN en Oldenburger-bloed dankzij de vakkennis van Stal de Ijzeren Man. De vererving van Vitalis is sterk, zijn prestaties al evenzeer. De moeder van First-Step Valentin was de merrie Filomenia, een dochter van de uitstekende Westfaler Fidermark, graag gezien onder het zadel van Marlies Van Baalen in de dressuursport. De moeder van Filomenia was een dochter van de Rheinlander Mephistopheles, een reus van een hengst ontstaan uit de kruising van de Trakehner Mackensen x Romadour II. Dit brengt ons bijna bij de dressuurlegende Rembrandt van Nicole Uphoff…

U merkt het, als er één zaak is dat geschiedenis boeiend maakt, zijn het de bloedlijnen van paarden en hun evolutie door de jaren heen.

Terug naar de eerste wereldstappen van First-Step

First-Step Valentin heeft al een en ander op zijn actief in eigen land, en wel in de vaardige handen van de ervaren amazone Larissa Pauluis.

De SBS-gekeurde hengst was eerder Belgisch kampioen bij de 3- jarigen in Gesves en vice-kampioen in Frankrijk, hetzelfde jaar. In 2016 danste hij beide titels met een haasje over en werd Frans kampioen bij de 4- jarigen en vice-kampioen in België. Zijn selectie voor het WK 5- jarigen dit jaar verliep uitstekend. De kaarten lagen goed natuurlijk, maar u moet weten dat het niveau in Ermelo dit jaar in deze leeftijdscategorie nooit gezien hoog was en dit de competitie bijzonder spannend maakte tot de laatste dag.

In Ermelo werd de combinatie 15e (8.34) bij de 1e kwalificatie en 3e in de Kleine Finale (8.72).

In de uiteindelijke finale hesen First-Step Valentin en Larissa zich naar de Top 10 van de beste jonge dressuurpaarden ter wereld met een 8e plaats (8.78 punten in totaal). De hoogste score was voor ‘stap’. Zeer belangrijk en dit tot vervelens toe herhaald, blijft de stap bij een jong paard. Als men weet dat de winnaar bij de 5- jarigen als enige een 10 scoorde voor deze ‘moeder der basisgangen’, zegt dit ruim voldoende.

Winnaar bij de 5- jarigen in Ermelo werd de Hannoveraan Don Martillo (Don Juan de Hus x Benetton Dream), gevolgd door Ferrari (OLD – Faundation x Blue Hors Hotline) en Hesselhoej Donkey Boy (DWB – Era Dancing Hit/Milan).

De 6- en 7- jarige wereldkampioenen

Het podium bij de 6- jarigen in Ermelo werd bevolkt door: Lordswood Dancing Diamond (HANN – Dancier x Wolkenstein II), 1e, Governor Str (KWPN – Totilas x Jazz), 2e, en Quel Filou (OLD – Quaterback x Stedinger), 3e.

De 7- jarige winnaar van dit wereldkampioenschap werd de Deense Warmbloed Fiontini (Fassbinder x Romanov), voor de Hannoveraan Sultan des Paluds (Soliman de Hus x De Niro) en de Trakehner Kipling (Hofrat x Hohenstein), respectievelijk 2e en 3e).

PP

Lees ook in Paarden

Fokkerij van Issegem (fam. De Paepe) in Balegem

Paarden Met de bedoeling om minder bekende fokkers van het Belgisch trekpaard hun verhaal te laten doen, trokken we naar het landelijke Balegem bij de familie De Paepe. Vlak naast de lokale stokerij Van Damme ligt de fokkerij van Issegem. Op de laatste Nationale Prijskamp behaalden ze met hun lot van 3 merries een tweede plaats in het kampioenschap bij de loten.
Meer artikelen bekijken