Startpagina Akkerbouw

Nog meer bewust maken van varroamijtziekte

De voorbije 4 winters lag het sterftecijfer van de bijenkolonies op zo’n 15%. In 2019-2020 was er een uitschieter van 20%. In het Vlaamse Bijenteeltprogramma gaat nog meer aandacht naar de bestrijding van de varroa-mijt. “Er wordt volop ingezet op een Vlaamse veerkrachtige bij”, zegt Vlaams minister Crevits.

Leestijd : 2 min

De financiële consequentie van het sterftecijfer van bijenkolonies wordt ingeschat op zo’n 100 euro per volk.

Dat antwoordde minister Crevits in de commissie Landbouw op een vraag over de varroamijt van parlementslid Emmily Talpe.

Algemene bewustwording

Elkevolk bevat tienduizenden werkbijen, enkele honderden darren en 1 koningin en allen hebben ze hun taak.

Het Vlaamse Bijenteeltprogramma heeft intussen voor algemene bewustwording gezorgd bij de imkerij, zoals dat de Varroamijtziekte doelgericht moet worden aangepakt.

De bedrijfsmethodes, imkertechnieken, sterktes en zwaktes van de bijenrassen werden in kaart gebracht. “De complexiteit van de wintersterfte wordt ook erkend”, zegt minister Crevits.

Een belangrijk en blijvend aandachtspunt is de selectie van bijen en het in stand houden of verbeteren van genetische variatie in de lokale bijenpopulaties. “Binnen het Vlaamse Bijenteeltprogramma zetten we in op diversiteit en op een verbreding van de selectie met focus op resistentie voor varroa en virussen.”

Lokale bevruchtingsstations

Binnen het Toezichtscomité is resoluut de keuze gemaakt om in te zetten op een Vlaamse veerkrachtige bij, los van de al bestaande bijenrassen. Ook de komende jaren zal hiervoor zwaar worden ingezet op de opstart van lokale bevruchtingsstations.

“Koninginnen met superkwaliteiten zullen hier laagdrempelig ter beschikking staan van elke imker in de buurt om de gewenste genen in zijn bijenpopulaties te kunnen inkruisen. Naast de klassieke kenmerken, zoals honingproductie en zachtaardigheid, zullen deze bevruchtingsstations ook inzetten op de manier waarop de kolonie met de varroamijt omgaat. Sommige kolonies zijn in staat om varroamijten te detecteren en om op te ruimen.”

Er wordt wel een mentale switch gevraagd van de individuele imker. In 2023 wordt een nieuw Vlaams Bijenteeltprogramma opgestart.

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken