Startpagina Granen

Graanhandel via Zwarte Zee grotendeels geblokkeerd

BayWa, Duitslands grootse handelaar in landbouwproducten, meldt op woensdag 16 maart dat de graanhandel via de Zwarte Zee quasi geblokkeerd is. Dat deze belangrijke handelsroute gestremd is komt door de Russische oorlog in Oekraïne.

Leestijd : 1 min

Oekraïne en Rusland vormen de graanschuren van Europa, maar de oorlog zorgt momenteel voor ernstige hinder in de graanhandel.Volgens BayWa is de export van tarwe uit Oekraïne en Rusland via de Zwarte Zee grotendeels tot stilstand gekomen.

“Er is momenteel geen export vanuit de Oekraïense havens, niets verlaat het land”, zegt Jörg-Simon Immerz, verantwoordelijke graanhandel bij het concern uit München. “Vanuit Russische zijde is er wel exportactiviteit, maar zeer beperkt.”

De handel vanuit beide landen via de Zwarte Zee komt tegemoet aan zowat 30  % van de wereldwijde vraag, klinkt het. Eerdere berichten over een dreigende Russische exportstop hadden al opschudding veroorzaakt. Maar volgens BayWa zijn de directe gevolgen van de Russische inval op de Oekraïense economie ernstiger.

Belga - TD

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken