Startpagina Economie

Khattabi wil Observatorium voor kritieke grondstoffen

Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) breekt een lans voor de oprichting van een observatorium dat de stromen en de prijsevolutie van de grondstoffen op de wereldmarkt zal analyseren naar, in en vanuit België. Dat moet ons land helpen versneld werk te maken van de energietransitie.

Leestijd : 2 min

De internationale spanningen door de oorlog in Oekraïne en de economische heropleving na de coronacrisis plaatsen de extreme afhankelijkheid van Europa, zowel van fossiele brandstoffen als van talrijke kritieke grondstoffen, op de voorgrond, legt de groene minister uit. Het toont voor haar aan hoe dringend het is onze energietransitie sneller door te voeren. Dat moet onze energieonafhankelijkheid garanderen, zodat die niet langer een geopolitieke uitdaging biedt. Daarbij is het van belang niet van de ene in de andere afhankelijkheid terecht te komen.

Energietransitie

“De energietransitie gaat gepaard met het gebruik van grondstoffen zoals lithium, kobalt, nikkel, koper, uranium of zeldzame aardmetalen. Van die hulpbronnen zijn er zeer weinig beschikbaar in Europa. De prijzen voor deze grondstoffen rijzen vandaag de pan uit”, legt de minister uit. Vandaar haar oproep voor het oprichten van een observatorium dat de stromen en de prijsevolutie van de grondstoffen op de wereldmarkt zal analyseren naar, in en vanuit België.

Bevoorradingszekerheid

Minister Khattabi vraagt tevens aan de Nationale Bank om een diagnose te maken van de blootstelling, van de kwetsbaarheid en van het risico met betrekking tot de bevoorradingszekerheid van België inzake kritieke hulpbronnen, materialen, producten en onderdelen voor de weerbaarheid en de transformatie van onze economie.

Daarnaast pleit Khattabi voor grootschalige investeringen voor de uitbouw van een circulaire economie. Ze heeft zich daarvoor gericht tot de Europese Commissie.

Belga

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken