Startpagina Economie

Een minimumprijs van 38 euro bij 18 °Z voor 2022 voor TS-telers

De suikerbietplanters wachtten op een duidelijk signaal van de Tiense Suikerraffinaderij (TS) en Südzucker (SZ)... en daar is het dan eindelijk!

Leestijd : 2 min

Het zal tijd en veel discussies en vergaderingen hebben gekost, maar na een slotbijeenkomst heeft de TS vorige week een nieuwe minimum all-inprijs van 38 euro bij 18 °Z aangekondigd voor de bieten die dit voorjaar 2022 worden gezaaid. All-in betekent inclusief alle bonussen, boetes en vergoedingen; voor 2020 was dit totaal 0,65 euro/t. Dit is 10 euro meer dan de aanvankelijk geplande minimumprijs voor de contracten van 2022. Het lijkt er dus op dat de boodschap eindelijk is doorgekomen!

Nu de situatie verslechtert – gezien de vele zorgen van de telers door de stijgende productiekosten en prijzen op de markten – laten TS en SZ met deze prijs zien dat ze de telers willen motiveren om in 2022 bieten te planten.

Er dient bovendien opgemerkt te worden dat dit een minimumprijs van 38 euro betreft, wat overeenkomt met een suikerprijs van ongeveer 550 euro/t. Als de Europese prijsrapportage voor volgend jaar dus hoger is dan 550 euro/t suiker, zal de prijs van je bieten zelfs nog hoger kunnen zijn. Als deze bijvoorbeeld 600 euro/t suiker bereikt, voorziet de suikerbietprijstabel 42,53 euro/t bij 18 °Z.

Voor de rest wachten de vertegenwoordigers van de bietentelers nog op de definitieve prijs voor 2021. Ze drongen erop aan om deze zo snel mogelijk te hebben. Anderzijds bereiden ze nu al de toekomstige besprekingen voor de contracten voor 2023 voor.

Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de vertegenwoordigers van de suikerbietenorganisaties via Eric Van Dijck: van.dijck.eric@gmail.com.

CBB

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken