Startpagina Economie

Update: graan vanuit Oekraïne

De prijs voor tarwe is maandag opnieuw gedaald, na signalen dat de wereldwijde bevoorrading toch niet zo krap zou uitvallen als werd gevreesd na de Russische inval in Oekraïne. Daarnaast wordt voor de eerste keer Oekraïens graan via het spoor naar Europa geëxporteerd, nu de zeehavens geblokkeerd blijven vanwege de Russische invasie in het land.

Leestijd : 1 min

De bevoorrading wereldwijd zou toch positiever uitvallen dan gedacht. Zo zou er onder meer in Australië en Canada meer graan worden geoogst, en zijn er ook positieve signalen over de Franse tarweoogst. Na de Russische inval in Oekraïne schoot de tarweprijs omhoog. Rusland en Oekraïne gelden als een van de belangrijkste graanregio’s ter wereld.

Graan richting Europa

Daarnaast zijn volgens APK-Inform de eerste ladingen van een paar duizend ton graan nu verstuurd via het spoor door het westen van het land naar Europa. De autoriteiten denken dat maandelijks wel 600.000 ton met de trein naar Europa kan worden uitgevoerd. Voor de oorlog was Oekraïne maandelijks nog goed voor een export van meer dan 5 miljoen ton graan. Het overgrote deel ging via schepen vanuit havens aan de Zwarte Zee. Door de oorlog zijn die havens geblokkeerd.

Uitvoerverbod

Oekraïne heeft ook een uitvoerverbod uitgevaardigd voor sommige landbouwproducten, om zo de eigen voedselvoorziening te garanderen. Door de Russische invasie van Oekraïne en de verstoring van de export zijn de prijzen van landbouwgoederen sterk gestegen.

Belga - MV

Lees ook in Economie

Graandeal tussen Rusland en Oekraïne komt stilaan weer op gang

Actueel De uitvoering van de internationale graandeal, die het mogelijk maakt via Oekraïense havens landbouwproducten over de Zwarte Zee en door de Bosporus te varen, komt stilaan weer op gang, zegt de Russische regering. Eind vorige week meldde Oekraïne dat Russische gezanten die voor de coördinatie van de deal in Istanboel werken, de registratie en inspectie van vrachtschepen met bestemming Oekraïne hadden stopgezet.
Meer artikelen bekijken