Startpagina Actueel

Crevits verhoogt steun aan energiezuinige serres

De Vlaamse regering verhoogt de steun voor sierteeltbedrijven die investeren in energiezuinige serres. Door de hoge energieprijzen is het opkweken van bloemen en planten erg duur geworden. De steun bij substantiële investeringen stijgt van 30% naar 40%. Bij jonge landbouwers gaat het om een stijging van 40% naar 50%. Dat heeft minister van Landbouw Hilde Crevits maandag aangekondigd in het Oost-Vlaamse Lochristi.

Leestijd : 2 min

Bij een bedrijfsbezoek aan Denis Plants legde zaakvoerder René Denis uit dat hij met zowat 200 collega's geniet van een 2 jaar geleden vastgeklikte prijs. Maar dat contract loopt tot 31 december, waarna leveringen zullen gebeuren aan de waarschijnlijk hogere gasprijzen van dat moment. "Hopelijk komt er snel een einde aan wat er gebeurt in Rusland en Oekraïne. Anderzijds weten we ook niet wat de Amerikanen zullen doen met schaliegas, dat aan zowat 70 euro per megawattuur rendabel is."

3,5 keer duurder

Voor Denis Plants betekent het dat de warme teelt 3,5 keer duurder wordt. "Dat betekent voor ons bedrijf dat er ongeveer 200.000 euro bijkomt. We moeten dat recupereren. Dat is niet evident. Ook transport en toeleveringsmateriaal wordt duurder, zoals turf en plastic", klinkt het. De bedrijfsleider voorspelt dat de prijzen voor zijn klanten zullen verhogen.

"Het is heel belangrijk te weten hoe de koopkracht bij de consument zal evolueren", zegt Denis. "Als de consument zijn koopkracht kan bewaren, denk ik dat de sector zal profiteren van de 'groene golf', want we zien dat mensen meer plant-minded zijn dan 3, 4 jaar geleden."

Bij het bedrijfsbezoek lag de klemtoon ook op innovatie en maatregelen die de water-intensieve sector neemt om het verbruik te beperken. Om de effecten van de productie van planten op de omgeving te minimaliseren, investeerde Denis Plants in volledige opvang en hergebruik van regenwater. Het bedrijf moet geen andere waterstromen aanspreken. Het oppervlakte- en grondwater wordt niet belast.

Twee miljoen euro steun

"We trekken 2 miljoen euro uit om bedrijven te helpen die zich aanpassen aan de klimaatomstandigheden", zegt Crevits. "Dat betekent dat je aangepast bent tegen veel te veel water, maar ook voorbereid op veel te weinig water." De financiële impuls is een antwoord op de zomerse droogte die de voorbije jaren voor schade heeft gezorgd.

Ten slotte kwam een nieuw type groengevel aan bod, die kan bijdragen aan de vergroening van stedelijke gebieden.

Belga - SN

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken