Hengstenkeuring Vlaams Paard

De net geen 3 jaar oude L-Valley Prince Piper van Stal Talpe uit Komen werd met een hoge puntenscore voor de eerste maal goedgekeurd.
De net geen 3 jaar oude L-Valley Prince Piper van Stal Talpe uit Komen werd met een hoge puntenscore voor de eerste maal goedgekeurd. - Foto: JT

Eén hengst werd ter keuring aangeboden: L-Valley Prince Piper, afgekort tot Piper, recent ingevoerd vanuit de USA. Hij is net geen 3 jaar oud en werd gefokt bij Kauffman B. in Pennsylvania USA. Het is de zoon van Country road Prince en moeder Lor- Rob Final Tally (v. Lor-Rob Cheap Trick, op zijn beurt een zoon van RKD Eddy).

L-Valley Prince Piper

De jury bestond uit Denis Beck (Fr), Luc De Clercq en Patrick Trio als voorzitter van de jury. Patrick Trio gaf volgende commentaar: “Piper is een veelbelovend jong paard, meet 1m84 en heeft nu al voldoende hengsten-uitstraling. Hij werd in perfecte keuringsconditie voorgesteld. Het is een groot rechthoekig paard met mooie verhoudingen, een hoog gedragen edel hoofd, een lange hals, een goed gevormde achterhand met voldoende massa en zuiver beenwerk. Piper heeft witte manen en een witte staart en is voorzien van een mooie witte bles. Hij toonde ruime stap en draf. Met een bemerking: links voor stapt hij wat nauw. Dit is beter in draf. Hoe dan ook beschikt Piper over een rustige, vlotte stap en draf die gestuwd worden vanuit de achterhand.”

Vrije proef

Piper reed een vlotte en rustige proef. Hij reageerde goed op de hulpen van amazone Tiele Talpe. Hij reed goed aan de teugel en luisterde perfect. Hij bleef rustig bij de volledige uitvoering. Ook de aangespannen proef verliep vlot en rustig. Het paard was gehoorzaam en werkwillig. “Zelfs een daverend applaus vanuit het publiek op het einde van de proef kon hem niet van de wijs brengen. L- Valley Prince Piper werd dan ook met een hoge puntenscore goedgekeurd voor het komende dekseizoen”, benadrukte Patrick Trio.

Demo’s

Tijdens de namiddag waren tal van demo’s en presentaties voorzien: zoals Lauren Vanlerberghe en Auke Talpe met een demo voltige. Laurence Warlop presenteerde een mooi dressuurnummer. Zo toonde zij aan dat een koudbloedras zoals het Vlaams Paard ook geschikt is om een volwaardig dressuurnummer te rijden. De hengst Circle W Maxamillion verzorgde een presentatie aangespannen mennen op het kordeel. Speciaal was dat eigenaar Jurgen Talpe zelf de proef op het kordeel reed. Het aantal paarden en menners die deze oude mentechniek nog beheersen, wordt alsmaar kleiner en kleiner.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent