Nieuwe bandhark bij Pöttinger

De Mergento VT 9220 is een nieuwe bandhark van Pöttinger.
De Mergento VT 9220 is een nieuwe bandhark van Pöttinger. - Foto: Pöttinger

De bandhark kan in talrijke gewassen ingezet worden, ze is vooral ontworpen voor inzet in gevoelige gewassen zoals luzerne en klaver, maar ook in permanente weides kan ze prima uit de slag. Net als in stro.

De pick-up neemt het gewas op waarbij grond en stenen op de bodem blijven. Het gewas wordt vervolgens richting het zwad getransporteerd zonder contact te maken met de bodem. Door de techniek van de bandhark worden (blad)verliezen tot een minimum beperkt, daar er geen contact meer is met de grond. Dat is een heel groot voordeel bij het oogsten van droge vlinderbloemigen zoals zoals klaver en luzerne. Het resultaat is dat er meer eiwitten en energie in het geoogste voeder zit met minder grond.

Het hart van de Mergento wordt gevormd door de pick-up met gewasaandrukrol en transporttapijt. Doordat de verschillende onderdelen van de machine perfect geïntegreerd zijn met elkaar is er een uniforme gewasstroom en zijn er regelmatig gevormde zwaden, zelfs bij korte gewasstengels.

Bodemvolging

De pendelend gemonteerde opraper heeft 6 tandbalken voor een hoge capaciteit en minimale vervuiling van het gewas. Dit wordt zachtjes opgenomen door tanden die lichtjes naar voren zijn gebogen. De opraaptanden brengen actief het gewas naar het tapijt. Het punt waarop ze het gewas los laten ligt 12 cm hoger dan de transportband. Zo komt het gewas uit zichzelf op de transportband en vult hij deze goed in de breedte.

De loopwielen staan heel kort bij de onderste tandenbalk, zo wordt een heel goede bodemvolging gegarandeerd. De centrale ophanging van de 2 opraapeenheden zorgen voor een vrije beweging en uniforme gewichtsverdeling. Tevens vormt het de basis voor de driedimensionele bodemvolging. Het ingenieuze ontwerp van de driedelige ophangarm (zowel links als rechts) beschikt ook over 3 hydraulische cilinders om direct op onregelmatigheden in het bodemoppervlak te reageren. In de configuratie waarbij één centraal zwad wordt gemaakt is de verticale bewegingsvrijheid van +47,5 cm tot -19,5 cm.

Automatisatie

Bij de Mergento worden de tapijten automatisch uitgeschakeld als de hark de kopakker bereikt. Na het keren schakelen ze terug automatisch in. Het begin en het einde van het zwad wordt zo dus heel precies gevormd. In deze techniek zit tevens een tijdswinst: het is namelijk niet nodig om op de kopakker de transportbanden leeg te laten draaien. Ze kunnen stil staan en mogen geladen blijven bij het keren op de kopakker. De momenten waarop de tapijten in- en uitschakelen kunnen handmatig in de bedieningscomputer vanuit de tractorcabine worden aangepast. Deze zorgt ook voor het bepalen van de draairichting van de tapijten en de positie ervan.

Het is mogelijk om met de Mergento één centraal zwad met middenafleg te maken, of één kleiner zwad links en rechts van de machine of één groot zwad links of rechts. Een beperkte hoeveelheid gewas verzamelen en transporteren is ook mogelijk.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent