Startpagina Economie

Prijzen energie en voedsel blijven hoog tot eind 2024

De prijs van basisproducten zoals energie en voedsel zijn door de oorlog in Oekraïne sterk gestegen. Volgens de Wereldbank zullen ze nog enkele jaren hoog blijven, waarschijnlijk tot eind 2024.

Leestijd : 2 min

"De oorlog heeft een schok veroorzaakt en de handel, productie en consumptie wereldwijd aangetast", luidt het 26 maart in een rapport. Zo steeg de prijs van een aantal voedingsproducten zoals tarwe en zonnebloemolie, waarvan Rusland en Oekraïne heel belangrijke producenten zijn op wereldschaal, aan het hoogste tempo sinds 2008. De energieprijzen kenden het voorbije jaar dan weer de sterkste groei sinds de oliecrisis van de jaren 1970.

Stagflatie

"Globaal gaat het om de grootste prijsschok sinds die periode. Die schok is nog verergerd door de extra handelsbeperkingen die werden ingevoerd. De Wereldbank is bezorgd omdat ‘het spook van stagflatie’ opduikt. Dat is een fenomeen van hoge inflatie in combinatie met een economische krimp.

Nog hogere prijzen verwacht

De Wereldbank verwacht dat de energieprijzen dit jaar nog 50% hoger zullen liggen dan vorig jaar, toen ze al bijna verdubbelden, alvorens wat te dalen in 2023 en 2024. De prijzen van niet-energetische producten, zoals landbouwproducten en metaal, zouden in 2022 met 20% stijgen, alvorens licht te dalen. "Maar daarmee blijven ze wel ruim boven het prijsgemiddelde van de 5 jongste jaren en, in geval van een lange oorlog of nieuwe sancties tegen Rusland, zouden de prijzen nog hoger kunnen worden of volatieler worden dan verwacht."

Aan de hoge prijzen hangt ook een menselijke kostprijs, want het beperkt de strijd tegen de armoede. Eerder verlaagde ook het IMF al de groeiverwachtingen voor dit en volgend jaar, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de impact van die oorlog op energie- en voedselprijzen.

Belga - MV

Lees ook in Economie

Graandeal met 2 maanden verlengd

Granen De graandeal tussen Rusland en Oekraïne is met 2 maanden verlengd. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week meegedeeld. Zowel Rusland als Oekraïne hebben de verlenging van de graandeal bevestigd.
Meer artikelen bekijken