Beneo investeert 50 miljoen voor de verwerking van peulvruchten

Beneo investeert 50 miljoen voor de verwerking van peulvruchten

In eerste instantie zal de focus liggen op eiwitconcentraat, zetmeel en peulen van de faba boon met de optie om in de toekomst andere peulvruchten te verwerken. Met deze nieuwe productielocatie wordt het assortiment plantaardige eiwitten van Beneo verder versterkt en kan het bedrijf voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige ingrediënten voor voedingsmiddelen en dierenvoeding.

Stijgende vraag naar plantaardig eiwit

De trend om plantaardige eiwitten te gebruiken is gevestigd. Voorspeld wordt dat in 2027 75% van de totale vraag naar proteïne plantaardig zal zijn, en naar verwachting zal de samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van producten waarin die eiwitten worden gebruikt tussen 2020-2027 11% bedragen. Ook de populariteit van peulvruchten neemt aanzienlijk toe, waarbij erwten en faba bonen wereldwijd worden beschouwd als de meest favoriete ingrediënten van nieuw gelanceerde producten, met als resultaat een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 20% tussen 2016-21.

In de hele toeleveringsketen van Beneo staat duurzaamheid voorop. Peulvruchten helpen op het niveau van het landbouwbedrijf de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Faba bonen produceren bijvoorbeeld stikstof voor zichzelf en de planten die hieruit groeien en daarom is bemesting met stikstof niet nodig. De faba bonen worden ingekocht bij lokale landbouwers die SAI-gecertificeerd zijn (Sustainable Agriculture Initiative) en dus voldoen aan de duurzaamheidsnormen.

Voor de productie van eiwit en zetmeel uit faba bonen en peulen wordt het gewas in zijn totaliteit door BENEO gebruikt en gevaloriseerd voor functionele ingrediënten. Daarnaast is gekozen voor een productieproces met een laag energieverbruik in vergelijking met alternatieve processen. Op deze manier wordt volledig bijgedragen aan de doelstellingen van Beneo op het gebied van koolstofneutraliteit en duurzaamheid.

Start van bouw

De werkzaamheden voor de bouw van de fabriek zijn al gestart en zullen naar verwachting in de tweede helft van 2024 worden afgerond. Op de locatie in Offstein worden 25 arbeidsplaatsen gecreëerd. Om te zorgen dat klanten in de sectoren voedingsmiddelen en dierenvoeding zo snel mogelijk kunnen profiteren van de ingrediënten uit faba bonen, zal Beneo de onbewerkte ingrediënten verwerken in tijdelijke productiefaciliteiten, totdat de nieuwe fabriek volledig operationeel is. Dit betekent dat de eerste hoeveelheden ingrediënten uit tuinbonen van Beneo vanaf begin juni 2022 beschikbaar zullen zijn.

Beneo’s proteïne concentraat en zetmeel uit faba bonen kan worden gebruikt voor proteïneverrijking en textuurverbetering van alternatieven voor vlees en zuivel, en voor (glutenvrije) bak- en graanproducten. De peulen en het zetmeel van faba bonen worden in dierenvoeding gebruikt als plantaardig eiwit of vezelbron voor duurzame huisdiervoeding, aquacultuurvoer en veevoer.

Christoph Boettger, Member of the Executive Board van Beneo: “De recente investering van Beneo in een nieuwe productielocatie voor de verwerking van peulvruchten is nog maar het begin. We geloven sterk in plantaardige ingrediënten en beschouwen de nieuwe fabriek daarom als een belangrijke eerste stap in de toekomstige uitbreiding van ons proteïne assortiment. Hierdoor kunnen we in de komende jaren een grotere verscheidenheid aan duurzame plantaardige eiwit-ingrediënten produceren.”

Beneo - SN

Meest recent

Meest recent