Startpagina Bedrijfsnieuws

Gentse bioraffinaderij Alco Bio Fuel gaat meer CO2 opvangen

Bioraffinaderij Alco Bio Fuel, in de Gentse haven, gaat jaarlijks 160.000 ton CO2 die vrijkomt bij de verwerking van biomassa opvangen. De CO2 wordt daarna behandeld om te hergebruiken als grondstof.

Leestijd : 1 min

Om de huidige capaciteit van CO2-afvang met 60  % te verhogen, wordt ongeveer 10 miljoen euro geïnvesteerd. Alco Bio Fuel wil in 2030 klimaatneutraal produceren op de site en heeft daarvoor 7 jaar geleden een eerste som van 15 miljoen euro geïnvesteerd in een zogenaamde 'recovery unit'. Dat betekent een substantiele vermindering van de uitstoot. Het bedrijf berekent dat de CO2-reductie gelijk staat aan 117.000 auto's van de weg halen.

De investering gebeurt met een joint-venture tussen de industriële gasleverancier Messer Benelux, IJsfabriek Strombeek en Alco Bio Fuel (ABF). De CO2 die wordt opgevangen komt vrij wanneer biomassa verwerkt wordt tot bio-ethanol. Met de investering van in totaal 25 miljoen euro is het mogelijk om alle CO2 die vrijkomt als gevolg van het fermentatieproces op te vangen.

De CO2 wordt na behandeling hergebruikt in verschillende sectoren zoals de voedings- en drankindustrie, de glastuinbouw, waterzuivering - een alternatief voor de agressieve zuren die nodig zijn om afvalwater te neutraliseren -, koeltransporten of de chemie. De vaste vorm van CO2 is droogijs, een bekend koel-en reinigingsmiddel. Behalve bio-ethanol en CO2 levert de verwerkte biomassa - maïs van veevoederkwaliteit - ook nog verbeterde eiwitten voor veevoeding en maïsolie op.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken