Startpagina Uw stem

Opinie: ‘Niet iedereen draait zijn stikstofkraan toe’

De mokerslag die het stikstofakkoord voor de landbouwsector is, kwam het hardst van al aan bij de landbouwers uit het Turnhouts Vennengebied. Door de voorgestelde beperkingen wordt het quasi onmogelijk om hier nog een landbouwbedrijf uit te baten. De schok was dan ook immens toen werd opgemerkt dat natuurbeheerders hier wel naar hartenlust met kunstmest strooiden.

Leestijd : 2 min

Wanneer je je levenswerk in rook ziet opgaan, word je wakker in een andere realiteit. Hier wordt de toekomst van maar liefst 156 landbouwgezinnen bedreigd. Als voorzitter van Groene Kring Antwerpen kom ik al even in contact met collega’s die boeren in en rond het Turnhoutse Vennengebied. Ik hoor er schrijnende verhalen over landbouwers met gezonde, moderne en toekomstgerichte bedrijven die op elk vlak rekening houden met hun impact op milieu en klimaat. Het is onbegrijpelijk dat deze bedrijven hun deuren zullen moeten sluiten.

Het is eveneens onbegrijpelijk dat bemesting, als uitermate belangrijke bouwstof voor voedingsgewassen, niet langer toegelaten zou worden voor landbouwdoeleinden, terwijl een natuurorganisatie blijkbaar betere redenen heeft om wel kunstmest midden in het natuurgebied te strooien. De natuurbeheerder zal wel zeggen dat dit om een herstelmaatregel gaat, maar mijn boerenverstand kan hier niet bij.

Deze beelden hebben zonder enige twijfel voor veel ongeloof en frustraties gezorgd. Als bemesting wordt aangehaald als één van de redenen waardoor landbouw straks onmogelijk wordt, is het onwezenlijk om te zien dat het stikstofbad blijkbaar niet voor iedereen vol is. Om nadien de landbouw opnieuw te schofferen als de stikstofdruk te hoog wordt? Werken met 2 maten en gewichten zorgt er opnieuw voor dat er met weinig begrip en respect voor onze landbouwsector wordt omgegaan. Keer op keer faalt men om ons naar waarde te schatten.

Als ik met landbouwers praat over de gevolgen van het stikstofakkoord, gaat dit vaak gepaard met tranen in de ogen. De economische waarde van bedrijven en gronden wordt tot nul herleid, terwijl anderen zich gedragen alsof er niets aan de hand is. Zout in onze verse wonde strooien, maakt het voor de betrokken partijen des te triester.

Phille Renders, Voorzitter Groene Kring Antwerpen

Lees ook in Uw stem

Meer artikelen bekijken