Startpagina Actueel

Land- en tuinbouw experimenteert met microalgen

Drie Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven krijgen mobiele kweekinstallaties om te experimenteren met microalgen. Het initiatief komt van de Thomas More hogeschool en wil onderzoeken in welke omstandigheden de algen het best kunnen groeien.

Leestijd : 1 min

landbouwer Ben Van Looveren uit Geel: "De klassieke landbouw evolueert. We moeten uitkijken naar nieuwe mogelijkheden. Dit is voor mij een eerste kennismaking met algenproductie."

Veel mogelijkheden

Onderzoeker Toon Peeters wijst op de mogelijkheden van microalgen. "Ze zijn hernieuwbaar, duurzaam en tevens onderdeel van de vernieuwde eiwitstrategie van de Vlaamse overheid." In de toekomst hoopt Peeters de algen te kunnen gebruiken als veevoeder of meststof.

"Algen zijn rijk aan proteïnen, vitaminen, mineralen en omegavetzuren", zegt Peeters. "Maar ze worden nog niet veel gekweekt, vooral door een gebrek aan kennis. Dat gaan we veranderen. Algen hebben enkel CO2, fosfaat en stikstof nodig om te groeien. In de toekomst kunnen we die voedingsstoffen voor de algen gewoon uit ons afval halen."

Meer dan 30 land- en tuinbouwbedrijven stelden zich kandidaat om de kweekinstallatie op hun grond te zetten. Drie locaties in de Kempen werden uitgekozen en zullen de installatie uittesten. De oogst zal door Radius, het kenniscentrum van Thomas More, worden onderzocht. Zij gaan kijken hoe de algenkweek verloopt onder verschillende omstandigheden op verschillende locaties.

Radius werkte het AlgMobil-project uit met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Belga

Lees ook in Actueel

Boerenbond-voorzitter sluit niet uit dat nieuwe acties volgen

Boerenprotest Lode Ceyssens, de voorzitter van Boerenbond, sluit niet dat er nieuwe protestacties van boeren zullen volgen, ‘als de genomen maatregelen niet snel worden omgezet in beleid’. Dat heeft Ceyssens maandag 18 maart gezegd in de marge van een persmoment in Wolvertem in Vlaams-Brabant.
Meer artikelen bekijken