Land- en tuinbouw experimenteert met microalgen

Drie locaties in de Kempen werden uitgekozen en zullen de installatie uittesten.
Drie locaties in de Kempen werden uitgekozen en zullen de installatie uittesten. - Foto: AV

landbouwer Ben Van Looveren uit Geel: "De klassieke landbouw evolueert. We moeten uitkijken naar nieuwe mogelijkheden. Dit is voor mij een eerste kennismaking met algenproductie."

Veel mogelijkheden

Onderzoeker Toon Peeters wijst op de mogelijkheden van microalgen. "Ze zijn hernieuwbaar, duurzaam en tevens onderdeel van de vernieuwde eiwitstrategie van de Vlaamse overheid." In de toekomst hoopt Peeters de algen te kunnen gebruiken als veevoeder of meststof.

"Algen zijn rijk aan proteïnen, vitaminen, mineralen en omegavetzuren", zegt Peeters. "Maar ze worden nog niet veel gekweekt, vooral door een gebrek aan kennis. Dat gaan we veranderen. Algen hebben enkel CO2, fosfaat en stikstof nodig om te groeien. In de toekomst kunnen we die voedingsstoffen voor de algen gewoon uit ons afval halen."

Meer dan 30 land- en tuinbouwbedrijven stelden zich kandidaat om de kweekinstallatie op hun grond te zetten. Drie locaties in de Kempen werden uitgekozen en zullen de installatie uittesten. De oogst zal door Radius, het kenniscentrum van Thomas More, worden onderzocht. Zij gaan kijken hoe de algenkweek verloopt onder verschillende omstandigheden op verschillende locaties.

Radius werkte het AlgMobil-project uit met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, Vlaanderen en de provincie Antwerpen.

Belga

Meest recent

Meest recent