Manitou introduceert ULM/GCT

De Manitou ULM is zo ontworpen dat hij op een aanhangwagen kan meegenomen  worden.
De Manitou ULM is zo ontworpen dat hij op een aanhangwagen kan meegenomen worden. - Foto: Manitou

De afmetingen van dit model zijn misschien wel de meest compacte op de markt met een breedte van 1,49 m en een hoogte van 1,92 m. Het model komt in 2 versies: een met een hefcapaciteit van 1,25 ton en een met een hefcapaciteit van 1,5 ton en een hefhoogte van 4,30 m. Hiernaast is er een rode en gele uitvoering: de rode ULM 412 H of 415 H, wat staat voor Ultra Light Manitou, of de gele uitvoering voor de Gehl-verkopers, met de modellen GCT 3-14 en GCT 3-14+. De afkorting GCT staat hier voor Gehl Compact Telehandler.

Breed inzetbaar, snel transporteerbaar

Voornoemde machines kennen een breed inzetbereik van de bouw over de landbouw naar de tuinaanleg. De compacte afmetingen laten toe om de machine snel te transporteren van de ene plaats naar de andere op een eenvoudige aanhangwagen. De machine wordt aangedreven op de 4 wielen en kent een pendelende achteras en een bodemvrijheid van 29 cm. Ook op dit model zijn 3 stuurmodussen mogelijk: vierwiel-, voorwiel- of krabbesturing.

Naast de rode Manitou-versie is er ook de gele Gehl-variant.
Naast de rode Manitou-versie is er ook de gele Gehl-variant. - Foto: Manitou.

Bekende en nieuwe technieken

Meerdere technieken zijn toegepast om de totale gebruikskost van de machine omlaag te brengen. Denk zo aan de Stop & Start optie die de motor automatisch uitschakelt bij stationair draaien en zo 10 euro/uur kan besparen. Ook de capaciteit van de olietank is gereduceerd en hier werd een speciale filter toegepast. Hydraulische stabiliteitscompensatie is vervangen door een elektronische variant. Hierdoor kan de hydraulische stabilisatiecilinder achterwege gelaten worden, waardoor de breedte van de wiellader gereduceerd wordt.

De nieuwe ULM/GCT-verreiker heeft een gemakkelijke toegang tot de cabine, zonder extra trap. Een 360° zicht is ook bij dit model voor de bestuurder behouden. Zijwaarts is er ook een goed zicht, doordat hydraulische leidingen in de hefarm zelf zijn weggewerkt. Het beschermrooster van de voorruit kon achterwege gelaten worden door voor een versie van polycarbonaat te kiezen. De veiligheid is hierbij ook gegarandeerd en het voldoet aan de Fops-normeringen.

De ULM/GCT is uitgerust met een 35 pk sterke motor en beschikt over een oliedebiet van 48 l/min. Afhankelijk van de uitvoering weegt de machine tussen de 2.550 en 2.900 kg. Hierdoor kan deze makkelijk op een aanhangwagen meegenomen worden.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent