Startpagina Agridagen

Aftellen naar een uitzonderlijke lente-editie van de Agridagen

De Agridagen kregen – door corona – een andere plek op de beurskalender. Alhoewel mei een drukke periode is op het land, is ook de drang om elkaar terug te ontmoeten groot. De organisatie is dan ook verheugd om meer dan 200 exposanten te noteren voor deze vierde editie in Weelde Depot. Bovendien is er ook een goed gevuld randprogramma voorzien.

Leestijd : 6 min

De vorige editie van de Agridagen – eind februari - begin maart 2020 – viel slechts luttele dagen voor de coronapandemie ook in onze contreien ontplofte en er een lockdown werd ingesteld. De voorbije 2 jaar konden er amper beurzen worden georganiseerd, zeker niet op een ‘gewone’ manier zonder restricties allerhande.

Speciale lente-editie

Gebruikelijk worden de Agridagen om de 2 jaar tijdens de krokusvakantieweek georganiseerd, maar op dat moment had corona ons nog te fel in haar greep. Daarom besliste organisator AgriBevents eind januari om de vierde editie van de Agridagen uit te stellen van begin maart naar 20 tot en met 22 mei.

AgriBevents dacht er in eerste instantie aan om de beurs meteen uit te stellen naar 2024, maar kwam in samenspraak met het overgrote deel van de exposanten op die beslissing terug. “De organisatie van een landbouwevenement eind mei is nochtans niet vanzelfsprekend”, legt afscheidnemend voorzitter Georges Van Keerberghen uit. “Ook al zijn de meeste gewassen dan al geplant en gezaaid, het kan vooral voor rundveehouders nog druk zijn op het veld. Daarnaast moet je ook rekening houden met communies en tal van uitgestelde familiefeesten. Wij zijn er echter van overtuigd dat de behoefte aan sociaal contact na de coronacrisis groter is dan ooit. Agridagen is de eerste landbouwbeurs in meer dan een half jaar! Wij kijken er echt naar uit om alle landbouwers in Weelde Depot te verwelkomen.” De organisatie is bovendien verheugd dat vaste hoofdsponsor Crelan het belang van deze regionale veehouderij beurs blijft onderschrijven. De bank blijft ook de komende 3 edities hoofdsponsor van de Agridagen.

De voltallige ploeg van AgriBevents, de burgemeester en schepen van Landbouw van Ravels, en de seminarie- en prijskampverantwoordelijken kijken uit naar een geslaagde beurs.
De voltallige ploeg van AgriBevents, de burgemeester en schepen van Landbouw van Ravels, en de seminarie- en prijskampverantwoordelijken kijken uit naar een geslaagde beurs. - Foto: AV

Door de actualiteit valt er veel te bespreken tijdens deze beurs. Van Keerberghen: “Ravels ligt midden in het gebied waar het stikstofakkoord van de Vlaamse Regering de landbouwsector zwaar onder druk zet. Daarnaast baren ook de stijgende energie- en grondstofprijzen serieuze kopzorgen, maar wij willen op de Agridagen in de eerste plaats een positieve omgeving creëren waar de bezoekers even hun zorgen opzij kunnen zetten. Kennismaken met nieuwe producten en diensten, netwerken met collega-landbouwers tussen pot en pint, genieten van de sfeer… daar draait het om. Uiteraard zijn we niet blind voor de realiteit. Zowel tijdens de officiële opening als bij de sectorseminaries komt de PAS-problematiek zeker aan bod. Als beursorganisator zijn we heel erg begaan met de toekomst van de landbouwsector en leven we mee met alle getroffen landbouwers. Daarom krijgt trouwens ook de Stuurgroep ‘Turnhouts Vennengebied’ een plekje in hal 1.”

Gericht op veehouderij

Eens de nieuwe data vastlagen, werd er achter de schermen hard gewerkt om de beurs vorm te geven. Zoals bij de voorbije edities worden 4 van de voormalige militaire loodsen van Weelde Depot ingenomen. De hallen 1, 2, 4 en 5 worden met elkaar verbonden met tussententen. Het totaal omvat 20.000 m2 beursruimte.

Eventmanager Gunter De Mey: “We zijn fier dat we ondanks de moeilijke omstandigheden een volwaardige beurs kunnen presenteren. Midden mei noteerden we 214 exposanten uit 4 landen, 51 exposanten staan hier voor het eerst. Met meer dan een vijfde van de exposanten noteren we opnieuw een sterke vertegenwoordiging van onze noorderburen. Heel wat firma’s zien de Agridagen als een opportuniteit om in contact te komen met veehouders uit Antwerpen, Limburg en uit het zuiden van Nederland. De focus van de editie 2022 ligt opnieuw op de pluimvee-, varkens- en rundveehouderij, met daarbij ook mechanisatie op erfniveau. Van oudsher komt de pluimveesector ruim aan bod. Aangezien deze beurs de opvolger is van de Pluimveedagen in Geel, blijft een trouw publiek uit deze sector ook de Agridagen bezoeken. Hal 4 is al voor de vierde keer het kloppende hart van de pluimveehouderij.

De Agridagen blijven een vast trefpunt voor de pluimveesector.
De Agridagen blijven een vast trefpunt voor de pluimveesector. - Foto: AgriBevents

Ook in de rest van de hallen behouden we de gebruikelijke indeling. Hal 5 wordt bestendigd als rundveehal, met onder meer de piste voor de prijskampen.”

De stand van Landbouwleven kun je trouwens vinden in hal 2, op standnummer 2221.

Actuele seminaries

“Een belangrijk doel van de Agridagen blijft kennisoverdracht, zowel via de standhouders, maar ook via onze symposia”, stelt Tom Destoop, verant woordelijke voor de randevenementen. “Er werden de voorbije maanden heel wat beslissingen genomen die een zware impact hebben op de sector. Hier gaan we niet aan voorbij. Dankzij de samenwerking met tal van gemotiveerde partners kunnen we uitpakken met heel actuele seminaries. Net als tijdens de geslaagde editie van 2020 zullen de seminaries doorgaan in een aparte grote tent naast hal 1.”

Op vrijdagvoormiddag staat de rundveehouderij in de kijker met als thema ‘Mag de koe nog loeien?’. In dit seminarie wordt aandacht besteed aan de hoge maatschappelijke en klimatologische verwachtingen van de maatschappij. Vrijdagavond staat het pluimveeseminarie op het programma. In ‘Mag de kip nog kakelen?’ wordt de impact van de huidige trends op efficiëntie, dierenwelzijn en milieu toegelicht door Vlaamse en Nederlandse experts. Op zaterdagvoormiddag verzamelt de varkenssector in de seminarietent voor het seminarie ‘Kunnen we het varken nog wassen?’. De brancheorganisatie Pork.be wordt voorgesteld. Hierna volgt een panelgesprek met ketenpartners en varkenshouders.

De volledige programma’s vind je op www.agridagen.be. De plaatsen voor deze seminaries zijn beperkt. Schrijf je dus zeker vooraf in via de website. De toegang tot het seminarie zit inbegrepen in de toegangsprijs voor de beurs.

Uitzonderlijke Vlaamse melkveeprijskamp

De Agridagen worden ook een vaste stek voor heel wat prijskampen. “Prijskampen zorgen voor de nodige sfeer en beleving in hal 5”, stelt Tom Destoop. “De organisatie van en deelname aan zo’n prijskamp is sanitair niet evident, maar toch doen de betrokkenen daar steeds veel moeite voor. We zullen de gepresenteerde dieren dan ook in hun beste plunje zien.”

Naast het opleidingsgedeelte is er deze keer ook een Vlaamse prijskamp. De Vlaamse open Holstein-show wordt georganiseerd in samenwerking met het comité van de provinciale melkveeprijskamp Antwerpen. “We gaan opnieuw op zoek naar de beste jonge fokker/veehouder van Vlaanderen”, legt verantwoordelijke Danny Herijgers uit. “Op vrijdag gaan de jongeren aan de slag met een scheerwedstrijd. Zaterdag bekampen ze elkaar in een aantal disciplines om de kampioensbeker binnen te halen van de Flanders Juniorshow 2022. De Holsteinshow geeft de gelegenheid aan alle Vlaamse fokkers om hun beste zwart- en roodbonte melkgevende dieren en jongvee vanaf 6 maanden te laten deelnemen aan de prijskamp. Er wordt zaterdag extra aandacht besteed aan de beste roodbonte van de dag. We zijn trots dat Gary Jones uit Ierland de jurering zal doen, met de winnaar van de vorige Flanders Juniorshow, Pieter Verstraete, als ringman aan zijn zijde.”

Op zondag 22 mei is er de tweede editie van de prijskamp Belgisch witblauw. Herijgers: “De eerste editie in 2020 was een succes. Deze provinciale prijskamp wordt georganiseerd in samenwerking met CRV-Antwerpen. Het is een mooie kans om de vleessector in een positief daglicht te stellen.”

Op de slotdag is er ook een prijskamp voor het Belgisch miniatuurpaard. De seminarietent wordt hiervoor omgetoverd tot een wedstrijdring.

Naast de wedstrijden kunnen de bezoekers een kijkje gaan nemen op de permanente dierententoonstelling in hal 5. Hier zullen Blonde d’Aquitaines, miniatuurpaarden, schapen en konijnen te bewonderen zijn. De speel- en beleefboerderij DierenWeelde brengt alpaca’s en geiten mee.

Aftellen naar 20 mei

Aan Weelde Depot zijn er geen parkeerproblemen. De Mey: “Al sinds de eerste editie van de Agridagen kunnen de bezoekers met hun wagen terecht op het ernaast gelegen vliegveld. Daar is een capaciteit van ruim 5.000 wagens. De parking is bovendien gratis en een shuttlebus brengt de bezoekers tot aan de ingang.”

In tegenstelling tot het openlucht-event Werktuigendagen, eveneens een organisatie van AgriBevent, hopen de betrokkenen nu op een meer regenachtige periode in het betreffende beursweekend. Een break tijdens het drukke maaiseizoen kan immers heel wat geïnteresseerden naar Ravels leiden. “Het aftellen naar een blij weerzien met de landbouwsector kan nu écht beginnen!”, besluit voorzitter Van Keerberghen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agridagen

Dezlin wint de Gouden Piétrain Award 2023

Agridagen De winnende beer in het selectiemesterijonderzoek van het jaar 2023 komt wederom van KI Vansteenlandt. De bekroning werd gerealiseerd in samenwerking met de befaamde fokker Luk Vermeiren. Deze keer kaapte hun prestigieuze beer Dezlin de Gouden Piétrain weg. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Agridagen.
Meer artikelen bekijken