Startpagina Bedrijfsnieuws

JCB geeft Fastrac nieuwe ‘iCON’-versie

JCB geeft zijn 2 bestaande Fastrac-tractorseries, namelijk de 4000 en 8000-reeks, een vernieuwing mee met de ‘iCON’-editie. Deze typebenaming is bijzonder goed gekozen en verwijst eigenlijk niet naar het iconische karakter van deze tractor, maar wijst op de 3 nieuwe kernpunten, namelijk iConfigure, iConnect en iControl.

Leestijd : 4 min

Wat zijn uiterlijk betreft, wijzigt de nieuwe iCon-uitvoering van de Fastrac niet. Dat heeft de fabrikant bewust gedaan, enerzijds om de vernieuwde tractor vertrouwd te laten over komen bij het publiek en anderzijds om geen nodeloze ontwikkelingskosten in een nieuw uiterlijk te steken.

Voor de duidelijkheid: de huidige modellen worden opgevolgd door de Fastrac iCON 4000 en 8000. Aan de typebenaming wijzigt dus ook niets, met uitzondering van de toevoeging ‘iCON’.

iControl

De Fastrac iCON-serie telt 3 modellen in de 4000-reeks met 175, 208 of 235 pk. De 8000-serie heeft 2 modellen met 306 of 348 pk. De vernieuwing brengt een nieuwe armleuning met zich mee die gemonteerd zit aan de bestuurdersstoel. Voorop die armleuning staat een nieuw groot 12” aanraakbeeldscherm, maar je kan dit ook te bedienen met drukknoppen en met een draaischakelaar op de armleuning. Wie het beeldscherm liever niet vooraan de armleuning wil, kan dit eenvoudig zijwaarts weg- draaien om een beter zicht te hebben.

Het beeldscherm is het kloppend hart van de elektronica en is de centrale bediening voor de tractor. Het biedt veel flexibiliteit en mogelijkheden aan de bestuurder om zijn voertuig in te stellen. Daarnaast zijn gps-besturing, precisielandbouwtoepassingen en Isobus-functionaliteit volledig geïntegreerd. Dat laatste maakt het mogelijk om ook werktuigen aan te sturen en in te stellen, zonder dat er hiervoor extra schermen of controlekasten in de tractorcabine nodig zijn.

Zicht op de nieuwe armleuning en op het nieuwe bedieningsscherm van de JCB Fastrac iCON.
Zicht op de nieuwe armleuning en op het nieuwe bedieningsscherm van de JCB Fastrac iCON. - Foto: TD

iConfigure

Via het bedieningsscherm kan de bestuurder aan de knoppen op zijn joy-stick en hendels op de armleuning zelf functies toewijzen naargelang dit hem praktisch uitkomt. De lichtjes in de joystick en bedieningsknoppen voor de hydraulische ventielen veranderen van kleur, om duidelijk aan te geven welke schakelaar welk hydraulisch ventiel aanstuurt.

De armleuning heeft dus een nieuwe bedieningsjoystick en heeft nog een tweede kleinere joystick die een beperkt aantal functies heeft. De configuratie van de bediening kan voor 50 verschillende profielen of bestuurders opgeslagen worden en eenvoudig opgeroepen. JCB noemt dit de ‘pro’-bediening, maar voor wie dit wil, is er nog de ‘classic’-uitvoering.

De fabrikant had bij de ontwikkeling van de Fastrac iCON specifiek oog voor het feit dat iedereen met de tractor moet kunnen rijden, gaande van de bestuurder die tevreden is met de klassieke (standaard)bediening, tot de geoefende bestuurder die de bedieningsorganen naar zijn eigen wens wil programmeren. Deze laatste kan zich ook helemaal vinden in het kopakkermanagement, JCB Headland Turn Assist genaamd, waarbij er 50 individuele handelingen geprogrammeerd kunnen worden.

We bemerken ook dat de aandrijflijn een nieuwe technologie heeft om de snelheid aan te sturen, namelijk Smart Transmission Control. Hierbij stelt de bestuurder de gewenste voorwaartse doelsnelheid in en de intelligentie van de Fastrac-tractor gaat dan de motor en versnellingsbak aansturen om onder belasting de doelsnelheid te halen. De chauffeur kan de rijsnelheid bepalen door joystickbediening of via het rechter rijpedaal (gaspedaal). Beide methoden kan men vlot en eenvoudig afwisselen.

Het beeldscherm bedienen we naast de toetsen op de armleuning, zoals we een tabletcomputer gebruiken, waarbij vlot van de ene visuele weergave naar de andere wordt geswiped. We kunnen het gebruiken om vlot instellingen te wijzigen of om de parameters van de tractor en zijn instellingen weer te geven.

Daarnaast is er nog een nieuw 7” beeldscherm dat het digitale dashboard achter het stuur en boven de stuurkolom vormt. Rijsnelheid, motortoerental en enkele andere essentiële voertuiginfo worden hierop weergegeven.

iConnect

We schreven reeds eerder dat de bedieningscomputer Isobus-compatibele werktuigen kan aansturen en dat er een geïntegreerde gps-stuurautomaat mogelijk is. Af fabriek werkte JCB hiervoor een mogelijkheid uit met Novatel en hun Smart 7-ontvanger. Sectiecontrole en variabele afgifte zijn mogelijk. Wie liever een andere leverancier heeft van gps-technologie, kan hier uiteraard voor kiezen. De Fastrac iCON is er klaar voor.

Opmerkenswaardig is dat de Fastrac iCON 4000-serie beschikt over vierwielsturing. Hier is dan ook de mogelijkheid voorzien dat de gps-stuurautomaat ingrijpt op zowel de aansturing van de wielen op de vooras, als deze op de achteras. Bij de Fastrac iCON 8000-serie is dit niet van toepassing, omdat deze geen gestuurde achteras heeft.

We merken tot slot nog op dat de JCB ‘Command Plus’-cabine over alle moderne comfort beschikt met een nieuw automatisch airconditioningsysteem. Daarnaast zijn er talrijke opbergmogelijkheden en houders voor drinkbeker en telefoon. Ook een frigo is mogelijk. Uiteraard is de radio voorzien van een USB-poort en zijn er oplaadmogelijkheden.

Om het ultieme comfort te bereiken is een luchtgeveerde bestuurdersstoel beschikbaar, met zowel zetelverwarming als –koeling.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken