Startpagina Akkerbouw

Oost-Vlaanderen verbiedt oppompen van water in onbevaarbare waterlopen

Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter heeft een tijdelijk onttrekkingsverbod ingevoerd voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in een aantal onttrekkingszones. Dat is nodig vanwege de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen.

Leestijd : 1 min

Er zijn nog geen drinkwatermaatregelen nodig. Een lijst met waterlopen waar geen water mag worden uit opgepompt, is beschikbaar op de website van de provincie. Er is een uitzondering voor weidepompen voor vee of captatie door hulpdiensten in geval van nood wanneer geen alternatief voorhanden is. Ook spuittoestellen voor gewasbeschermingsmiddelen mogen gevuld worden.

“In 7 van de 139 onttrekkingszones is de kritische drempelwaarde overschreden”, zegt de gouverneur. “In 9 onttrekkingszones is die drempel bereikt of zal die eerstdaags bereikt worden.” Ook de komende dagen wordt geen regen voorspeld. Het onttrekkingsverbod gaat in vanaf woensdag 11 mei en komt bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod in enkele ecologisch zeer kwetsbare waterlopen van Oost-Vlaanderen. Het blijft sowieso van kracht tot en met 31 oktober 2022.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Insecten, duiven en bemesting opvolgen

Granen Medewerkers van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant zijn opnieuw begonnen met koolzaadpercelen op te volgen en geven hierbij hun eerste adviezen mee. Het LCG volgde dan weer de bladluisdruk in granen op.
Meer artikelen bekijken