Meld zieke reeën op speciaal meldpunt

Getroffen reeën kampen met diarree en lijken sterk vermagerd, soms met de dood tot gevolg. Het is belangrijk om zieke dieren te melden bij HVV.
Getroffen reeën kampen met diarree en lijken sterk vermagerd, soms met de dood tot gevolg. Het is belangrijk om zieke dieren te melden bij HVV. - Foto: Pixabay

De vooralsnog onbekende ziekte waart rond onder de reewildpopulatie van Limburg. “Getroffen exemplaren kampen met diarree en lijken sterk vermagerd, soms met de dood tot gevolg”, stelt Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). Ook in de regio Antwerpen en Vlaams-Brabant werden al dieren aangetroffen met dezelfde alarmerende symptomen.

Oproep tot melding

Om zicht te krijgen over de omvang van de feiten, installeerde HVV op haar website een online meldpunt voor verdachte waarnemingen.

Heb je een ziek of verzwakt exemplaar gespot? Of een abnormaal sterfgeval ontdekt? Geef dan de specificaties door via het nieuwe HVV-meldpunt. De belangenvereniging voor de jacht en jagers in Vlaanderen gaat vervolgens aan de slag met de melding zoals gestipuleerd volgens het protocol van de Vlaamse overheid.

Ook jagers die momenteel na het strekken van een reebok vermoeden dat het om een aangetast en ziek dier gaat, kunnen hun data doorgeven. Hoewel de overheid die waarnemingen momenteel links laat liggen, wil HVV die toch bundelen in het licht van mogelijke toekomstige evoluties.

“Door te helpen monitoren, hoop ik dat snel duidelijk wordt wat er exact met de reeën scheelt”, aldus HVV-directeur Geert Van den Bosch. “De jachtsector zet ondertussen druk op de bevoegde overheidsdiensten om een versnelling hoger te schakelen en, indien nodig, het protocol aan te passen waar nodig. De situatie op zijn beloop laten, kan niemand zich permitteren.”

HVV

Meest recent

Meest recent