Open Landbouwdag zoekt de Held van ‘t Veld

Tijdens de Open Landbouwdag in Eeklo worden twee prijskampen georganiseerd, naast tal van andere activiteiten.
Tijdens de Open Landbouwdag in Eeklo worden twee prijskampen georganiseerd, naast tal van andere activiteiten.

De Held van ‘t Veld

Bij dit nieuwe initiatief staan sport, spel en ploegentactiek centraal. Teams van zes jongens en meisjes nemen het tegen mekaar op in het provinciaal kampioenschap, waarbij ze getest worden op vaardigheden uit het dagelijkse leven op een modern landbouwbedrijf. Er zijn vijf opgelegde proeven. De organisatie is in handen van de Groene Kring Afdeling Meetjesland-Lovendegem.

Zaaimachines

Enkele zaaimachine-constructeurs presenteren elk één zaaicombinatie voor het zaaien van gras, graan en groenbemesters. In samenwerking met zaadfirma Limagrain showen ze heel gesofisticeerde gras- en graanzaaimachines. U kan zich vergapen aan de technisch hoogwaardige machines om 10.30 u. en om 15.30 u.

Verder is er een demonstratie platform kuil- en korrelmaïs en grassenmengsels en stelt men de actuele en nieuwe variëteiten kuil- en korrelmaïs voor. Tenslotte presenteert men ook nog tal van grassenmengsels voor tijdelijk en blijvend grasland.

Prijskampen

Alle aanwezigen kunnen zich meten met de professionele juryleden. De deelnemers jureren twee reeksen dieren en proberen zo het resultaat van de échte jury te evenaren.

Er zijn ook twee veeprijskampen. Tijdens de Provinciale Fokveedag Rood- en Zwartbont Melkvee worden uit meer dan honderd dieren de mooiste exemplaren gekozen. Die worden meegebracht door een hele reeks fokkers uit Oost-Vlaanderen.

Jonge veehouders-in-spe komen hun kalfjes van vier maand tot minder dan een jaar showen.

Tenslotte zijn er ook een twaalftal schapenrassen te bewonderen. Liefhebbers kunnen ook volgen hoe ze geschoren en verzorgd worden.

Praktisch

Het hele programma start al van 10 uur ’s morgens. De toegang is vrij en volledig gratis. Voor wie er een familie-uitstap wil van maken: er is kinderanimatie aanwezig, verzorgd door leerkrachten en leerlingen van het 7de jaar kinderzorg van College ten Doorn. Kinderen kunnen er boogschieten en vissen. Er is een springkasteel, grime, een kleutermat en een parcours voor traptractoren en go-carts.

De Open Landbouwdag gaat door van 10 tot 18 uur op zondag 3 september. De Schoolhoeve is gelegen aan de Tieltsesteenweg op het nummer 114 in Eeklo. Zowel toegang als parking is gratis. Voor meer informatie kan u contact opnemen met Jules Vandevelde op het nummer 0476/99 86 44.

Meest recent

Meest recent