Startpagina wildschade

Eerste wolf in meer dan 150 jaar ten westen van de Schelde bevestigd

Het gebied in Vlaanderen waar wolven zijn waargenomen, is opnieuw wat ruimer. Dit voorjaar is voor het eerst in meer dan 150 jaar de aanwezigheid van een eerste wolf ten westen van de Schelde bevestigd, in de buurt van Lokeren (Oost-Vlaanderen).

Leestijd : 2 min

Afgelopen winter waren er verder minstens 3 verschillende wolven op bezoek in de provincie Antwerpen. Dat meldt het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op basis van genetische analyses.

Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree genetisch bemonsterd, met een schadebeeld dat heel sterk deed denken aan wolf. Genetische analyses bevestigen dat dit de eerste wolf ten westen van de Schelde is in meer dan 150 jaar. Een individuele identificatie was echter niet mogelijk, aldus INBO.

De provincie Antwerpen kreeg afgelopen winter niet 2 maar minstens 3 verschillende wolven op bezoek. Naast de 2 wolven, die beide enkele weken tot maanden in het noordwesten van Antwerpen en het Nederlandse Brabant en Zeeland verbleven, was er op 30 december nog een mannelijke wolf in Brecht. Dat dier was in november 2021 vanuit de regio Bremen en Nedersaksen zuidwaarts naar Nederland gezworven naar de streek rond Eindhoven. Begin januari zat deze wolf weer in Nederland.

DNA-analyses op aangetroffen sporen en kadaverresten bewijzen de grote mobiliteit van wolven in noordwest-Europa, met een gestage jaarlijkse toename van zwervers uit zowel de Centraal-Europese als de Frans-Alpiene populatie. “Ook in Nieuwerkerken en Diepenbeek, beide in Limburg, werd dit voorjaar een wolf genetisch bevestigd, maar zonder individuele identificatie”, aldus het INBO. Voor de recente, derde worp van Noëlla was de Limburgse roedel teruggevallen op 4 individuen. Voor beelden van nieuwe welpen uit die roedel is het nog te vroeg.

Belga

Lees ook in wildschade

Landbouwers vragen meer hulp en begrip

Actueel Verschillende veehouders uit het wolvengebied vertelden aan Landbouwleven dat ze hun weides wel wolfwerend willen omrasteren, maar dat ze daarvoor meer middelen nodig hebben. Het onderhoud en nazicht van die rasters vraag veel extra werk. Velen vinden het ook absurd dat hun omheining nu dieren moet buiten houden in plaats van binnen.
Meer artikelen bekijken