Startpagina Granen

G7 wil Oekraïne helpen bij uitvoer van oogst

De ministers van Landbouw van de G7 willen Oekraïne helpen landbouwproducten te exporteren. Het land zit namelijk met enorme hoeveelheden aan onder meer graan en maïs die wegens de Russische invasie het land niet uit kunnen. “De Russische president Vladimir Poetin gebruikt honger als oorlogswapen”, klinkt het bij de G7.

Leestijd : 2 min

We hebben besproken hoe we zo veel mogelijk van de oogst kunnen helpen redden, over land, per spoor of via de Donau, verklaarde de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir op een persconferentie met zijn Oekraïense ambtsgenoot Mikola Solski in Stuttgart (D).

De Russische invasie en blokkade van de Oekraïense havens verstoort de uitvoerroutes van Oekraïne, als belangrijke landbouwproducent. “Het is de strategie van Vladimir Poetin om honger als oorlogswapen te gebruiken, in Oekraïne en daarbuiten”, voegde Özdemir eraan toe. “Oekraïners hebben dit in het verleden meegemaakt in de Sovjet-Unie tijdens de Holodomor.” Hij verwees daarmee naar de grote hongersnood die in 1932 en 1933 in Oekraïne plaatsvond en aan enkele miljoenen mensen het leven kostte.

Bepaalde Afrikaanse landen zijn bijzonder afhankelijk van de export van Oekraïne. Voor de Russische invasie was Oekraïne de vierde grootste exporteur van maïs ter wereld en de derde grootste van tarwe. In de silo's in het land ligt nog ongeveer 20 miljoen ton producten die binnen de 3 maanden het land moeten verlaten om plaats te maken voor de volgende oost, stelt minister Solski. Hij erkende dat de voedselonzekerheid en de stijgende voedselprijzen als gevolg van de oorlog iedereen treft.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft vrijdagochtend in een telefoongesprek Poetin herinnerd aan de ‘bijzondere verantwoordelijkheid’ van Rusland voor de wereldwijde voedselvoorziening, die bijzonder onder druk staat door de oorlog.

Belga

Lees ook in Granen

Geïntegreerde ziektebestrijding in graanteelt toegelicht

Granen Tijdens de graanavonden die eind februari - begin maart werden georganiseerd doorheen Vlaanderen gaven Bram Vervisch & Jonas Claeys van Inagro én coördinatoren van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) toelichting bij de geïntegreerde ziektebestrijding van wintergranen.
Meer artikelen bekijken