G7 wil Oekraïne helpen bij uitvoer van oogst

De G7 gaat helpen om graan en maïs uit Oekraïne te exporteren.
De G7 gaat helpen om graan en maïs uit Oekraïne te exporteren. - Foto: TD

We hebben besproken hoe we zo veel mogelijk van de oogst kunnen helpen redden, over land, per spoor of via de Donau, verklaarde de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir op een persconferentie met zijn Oekraïense ambtsgenoot Mikola Solski in Stuttgart (D).

De Russische invasie en blokkade van de Oekraïense havens verstoort de uitvoerroutes van Oekraïne, als belangrijke landbouwproducent. “Het is de strategie van Vladimir Poetin om honger als oorlogswapen te gebruiken, in Oekraïne en daarbuiten”, voegde Özdemir eraan toe. “Oekraïners hebben dit in het verleden meegemaakt in de Sovjet-Unie tijdens de Holodomor.” Hij verwees daarmee naar de grote hongersnood die in 1932 en 1933 in Oekraïne plaatsvond en aan enkele miljoenen mensen het leven kostte.

Bepaalde Afrikaanse landen zijn bijzonder afhankelijk van de export van Oekraïne. Voor de Russische invasie was Oekraïne de vierde grootste exporteur van maïs ter wereld en de derde grootste van tarwe. In de silo's in het land ligt nog ongeveer 20 miljoen ton producten die binnen de 3 maanden het land moeten verlaten om plaats te maken voor de volgende oost, stelt minister Solski. Hij erkende dat de voedselonzekerheid en de stijgende voedselprijzen als gevolg van de oorlog iedereen treft.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft vrijdagochtend in een telefoongesprek Poetin herinnerd aan de ‘bijzondere verantwoordelijkheid’ van Rusland voor de wereldwijde voedselvoorziening, die bijzonder onder druk staat door de oorlog.

Belga

Meest recent

Meest recent