Startpagina Granen

Gele roest breidt uit in wintertarwe

Op basis van wat het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) begin deze week had aan waarnemingen zien ze een lichte uitbreiding van gele roest in wintertarwe. Dit gebeurde weer vooral op de gevoelige rassen die al zwaar aangetast waren.

Leestijd : 1 min

Als men 3 weken geleden de T1-bespuiting (bladbehandeling) heeft gezet, en er is op het veld toename van gele roest te zien, kan het dus interessant zijn om de T2 in te plannen. Indien het kan best wel wachten tot de aar helemaal uit is, adviseert het LCG.

Bladvlekkenziekte is niet toegenomen, maar komt deze week meer bovenaan het gewas voor. Het voorlaatste en zeker laatste blad worden best vrij gehouden van bladvlekken. Als de aantasting daar te sterk toeneemt, kan een behandeling wel nodig zijn. Op de waarnemingspercelen is dat nog maar bij 1 perceel het geval (Poperinge).

Vanaf het in aar komen moeten ook de bladluizen goed worden opgevolgd. Vooral in de periode tussen de stadia ‘alle aren uit’ en ‘einde bloei’ kunnen de bladluizen grote schade aanrichten. Bij het in aar komen ligt de behandelingsdrempel rond de 30%. Voorlopig is deze drempel nog niet bereikt bij de waarnemingspercelen die het LCG eerder deze week opvolgde.

LCG - TD

Lees ook in Granen

Geïntegreerde ziektebestrijding in graanteelt toegelicht

Granen Tijdens de graanavonden die eind februari - begin maart werden georganiseerd doorheen Vlaanderen gaven Bram Vervisch & Jonas Claeys van Inagro én coördinatoren van het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) toelichting bij de geïntegreerde ziektebestrijding van wintergranen.
Meer artikelen bekijken