Startpagina Bedrijfsnieuws

Milcobel-leden profiteren van goede resultaten

De raad van bestuur legde de standaard melkprijs van mei vast op 51,50 euro per 100 l. Dit is een prijsstijging met niet minder dan 5 euro tegenover vorige maand. De Milcobel-coöperanten plukken hiermee de vruchten van een sterk resultaat, stelt de zuivelcoöperatie.

Leestijd : 3 min

De Raad van Bestuur besliste tot deze verhoging tijdens haar vergadering van 17 mei over de melkprijs voor deze maand. Milcobel zal voor de lopende leveringen van mei een standaard melkprijs hanteren van 51,50 euro/100 l. Dat betekent een verhoging met 5,00 euro ten opzichte van de standaard melkprijs van vorige maand, april 2022.

Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 55,56 euro/100 l voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor maart bedraagt 6,7763 euro/kg.

Sterke resultaten

De voorbije maanden werden voortdurend prijsverhogingen genoteerd. In januari 2021 werd de remonte ingezet. Toen lag de standaard prijs nog op 28,4 euro per 100 l.

“Deze nieuwe verhoging vloeit voort uit de sterke resultaten die Milcobel opnieuw heeft neergezet, gedreven door de hoge prijzen voor zuivel op de internationale zuivelmarkten, en de sterke focus op efficiëntieverhoging en kostenverlaging. We komen ons engagement naar onze leden na, en vertalen onze goede resultaten in onze melkprijs”, stelt de organisatie.

“Leden kunnen gerust zijn: dankzij onze verzekeringspolis en het goed managen van het listeria-incident in Moorslede, heeft dit voorval een beperkte financiële impact. Voorzieningen hiervoor zijn reeds meegenomen in het resultaat.”

Minimum coöperatieve teruggave 2022 reeds bevestigd

Daarnaast garandeert Milcobel nu reeds een minimum coöperatieve teruggave (nabetaling) van 0,35 euro/100 l voor de in 2022 geleverde liters melk.

Hiermee onderlijnt Milcobel de ambitie om – net als in 2021 – de kapitaalsverplichting van haar leden-coöperanten te financieren vanuit het bedrijf.

Hogere hoeveelheidspremie stimulans voor groeibedrijven

De raad van bestuur heeft tevens, na advies van de Coöperatieraad, beslist om de hoeveelheidspremie op te trekken met 50% en de aftopping op de hoogste volumes, zoals van toepassing in het huidige staffelsysteem, af te schaffen.

Op deze manier wil de zuivelcoöpratie ruimte geven aan groeibedrijven. “We belonen hen voor de efficiëntiewinst die wordt gerealiseerd bij de ophaling van grotere volumes. Deze verhoging zal ingaan vanaf 1 augustus 2022 (na het verstrijken van de statutair vastgelegde informatietermijn van 3 maanden).”

Gemiddelde duurzaamheidspremie meer dan verdubbeld

Vanaf deze maand gaat de nieuwe duurzaamheidspremie in voege, met een verhoging van 0,50 naar maximaal 1,00 euro/100 l. De gemiddelde duurzaamheidspremie die in mei 2022 wordt uitbetaald, is met 0,71 euro meer dan een verdubbeling van de 0,32 euro/100 l die voorheen werd uitbetaald. Een bewijs dat leden steeds meer aandacht besteden aan duurzame initiatieven op hun melkveebedrijven.

“Milcobel houdt de vinger aan de pols en blijft de markten en tendenzen in de zuivelwereld van nabij opvolgen. Daarbij trachten we ook maximaal te anticiperen op de mogelijke invloed van onder meer de inflatie, de stijgende kosten voor energie en grondstoffen, de impact van de oorlogssituatie in Oekraïne, enzomeer op onze bedrijfsvoering. Ook de komende maanden focussen we verder op een maximale melkvalorisatie in poeders, ingrediënten en consumentenproducten.”

AV/Milcobel

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken