Startpagina Varkens

Exportslachthuis Tielt zet deuren voor iedereen open

Exportslachthuis Tielt kiest voor de weg/vlucht vooruit. Vijf maanden na het debacle in het slachthuis, waarbij een filmpje dieronwaardige slachtomstandigheden kon vastleggen, wil het bedrijf het modelslachthuis inzake dierenwelzijn worden. En u kan gaan kijken of dit klopt.

Leestijd : 1 min

Septembermaand is opendeurmaand bij het slachthuis van Tielt. “We stonden altijd al open voor groepsbezoeken, maar deze maand willen we dat extra doen”, aldus CEO Thomas De Roover-De Brauwer.

De CEO begon nogmaals met een schuldbekentenis: Ondanks investeringen, waren er toch wantoestanden kunnen ontstaan en mensen maken verschil.

Het bedrijf reageerde met een actieplan, dat enkele stappen verder gaat dan het vrijwillig sectorconvenant. Er kwamen meer camera’s, nultorlerantie bij zware fouten tegen dierenwelzijn, meer ‘Animal Welfare Officers’, en een hogere controle op de bedwelming. Ook werd het penschiettoestel vervangen door elektronarcose-toestellen.

Maar de grootste veranderingen gebeurden in bijkomende opleiding voor het personeel en vrachtwagenchauffeurs.

Dat het er nu heel anders aan toegaat in het bedrijf mag iedereen deze maand zelf komen zien. Het bezoek gebeurt in groepen van maximum 10 mensen per sessie. Registreren kan via de website van het bedrijf (www.debra-group.com). Verwacht u evenwel niet aan een idyllisch sprookjesland; het is en blijft een slachthuis.

De sessies vinden plaats van maandag tot vrijdag. Op maandag en vrijdag kunnen bezoekers zich registreren voor drie sessies: om 8u30, 10u30 en 12u30. Van dinsdag tot donderdag vinden er twee sessies per dag plaats: om 8u30 en 10u30.

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken