Startpagina Melkvee

Schulden aflossen met betere melkprijzen

De betere melkprijs geeft weer moed. In de melkveesector zijn er in de vorige jaren grote verliezen geleden. ‘Boeren op een Kruispunt’ geeft in zijn nieuwsbrief tips aan melkveehouders om weer snel financieel gezond te worden.

Leestijd : 2 min

Voor de families, die de verliezen konden betalen met eigen spaargeld, slaat het licht op groen, om de stal weer vol te zetten met melkgevende koeien. Veel andere families hadden geen reserves om die verliezen zelf te financieren en deden beroep op bankkrediet of extra leverancierskrediet. ​Voor deze bedrijven wordt het spannend. De leveranciers weten ook dat de melkprijs gestegen is en komen snel aankloppen om betaald te worden. 'Het heeft al lang genoeg geduurd'. Bij verschillende banken wordt de financiering voor bedrijfskapitaal (te) snel afgebouwd in vergelijking met de mogelijkheden. ‘Boeren op een Kruispunt’ geeft enkele tips.

Tips

Verschillende adviseurs hebben geen zicht op de opgebouwde kort lopende schulden (kaskrediet, straight loan of leveranciersschuld). Dit is gevaarlijk: hierdoor kunt u adviezen krijgen, die niet aangepast zijn aan de mogelijkheden van uw gezin of uw bedrijf.

Banken verwachten recente bedrijfseconomische boekhoudingen. Aanvullend willen ze weten hoeveel leveranciersschulden er zijn. Maak dus er werk van om uw bedrijfseconomische boekhouding zo snel mogelijk af te werken. 'Kantoorwerk is ook werk'.

Tel je BTW-aangiften van de laatste 4 kwartalen samen en maak al een voorlopige resultaatrekening op: Door de omzet en alle kosten in kaart te brengen, kan je al redelijk veel weten.

Indien je nog veel onbetaalde facturen hebt en nog geen BTW-boekhouding voert, kijk dan eens wat de overstap van de landbouwregeling naar de algemene BTW-regeling je kan opbrengen, om toch een deel van de facturen te kunnen betalen.

Maak een scenario-analyse aan de hand van de bedrijfseconomische boekhouding om te berekenen op welk tempo u de kort lopende schulden kan terugbetalen.

Maak een kasplanning voor de volgende 12 maanden. Na het verstrijken van iedere maand, kan u de geplande cijfers overschrijven met de werkelijke inkomsten en uitgaven. Hiermee kan u uw uitgaven verantwoorden, indien de bank hierover vragen stelt.

Bespreek al je vragen en bedenkingen met je boekhouder: die kent je geschiedenis, je sterktes en je uitdagingen.

‘Boeren op een Kruispunt’ verwijst ook naar haar nieuwsbrief en het gratis nummer voor hun ondersteuning: 0800.99.138.

Bron: ‘Boeren op een Kruispunt’

Lees ook in Melkvee

Zonne- en windenergie combineren voor een gelijkmatigere voorziening

Agribex Een landbouwbedrijf kan niet zelfvoorzienend genoeg zijn. Leen Mertens en haar vader kozen er 3 jaar geleden bewust voor om extra zonnepanelen te leggen, en om dit te combineren met een windmolen en batterijen voor opslag. “Zo kunnen we het maximum uit ons bedrijf halen”, vertelt Leen.
Meer artikelen bekijken